Zonder aandacht

door 18nov,18

Automatische piloot

Gedrag, week 1

We brengen veel tijd van ons leven door met dingen doen op ‘de automatische piloot’.
We wassen ons haar terwijl we ondertussen bezig zijn met  wat we die dag allemaal moeten doen.  
We drinken een kop koffie en ‘ineens’ is hij leeg. We luisteren naar de verhalen van onze kinderen terwijl onze gedachten zijn bij het boodschappenlijstje van die dag.
Iedereen kent wel het fenomeen van ergens naartoe rijden en ineens  merken dat je een heel stuk van de weg ongemerkt hebt afgelegd. Dat is onze automatische piloot.

Dat is best gemakkelijk, want zo hoeven we niet over alle dingen na te denken.
Dat zou simpelweg té moeilijk en tijdrovend zijn.

Het gevaar van de automatische piloot is wél, dat je een hele hoop van het hier-en-nu mist omdat je gedachten ergens anders zijn. En een nog groter gevaar is dat ons denken al conclusies aan het trekken is zonder dat wij het door hebben.

Automatische reacties als: commentaar hebben, jezelf afkraken, negatieve oordelen hebben, emoties en allerhande interpretaties op dingen loslaten, gebeuren zonder dat je het weet. En ongemerkt kun je jezelf zo in een negatieve stemming brengen en stress opwekken.
Door meer gewaar te worden van wat er zich – in ons binnenste en daarbuiten – afspeelt, kunnen we een grotere keuzevrijheid krijgen. Daardoor kun je op den duur , als je genoeg oefent bewust reageren op situaties in plaats van automatisch.

Dat kan tot dezelfde reactie leiden als wanneer je automatisch zou reageren, maar het hoeft niet; je hebt de keuze gecreëerd.

 

Rozijn waarnemen met aandacht

Een oefening om stil te staan bij waar je mee bezig bent en de automatische piloot de baas te blijven. Inschakelen wanneer nodig, kiezen voor aandacht als dat belangrijk is.

Pak een rozijn en neem tenminste 5 minuten voor jezelf.

Doe je ogen dicht en bevoel het voorwerp in je handen. Merk op wat je voelt: is het hard, zacht, groot, klein, dik, dun, glad, ruw …? Neem hiervoor alle tijd.

Als je zo het voorwerp met je vingers onderzocht hebt, kun je het vervolgens ruiken. Sta hier ook weer uitgebreid bij stil.

Als je alle kenmerken van de rozijn hebt verkend, doe je rustig je ogen open terwijl het voorwerp in je handen ligt.
Wat valt er te zien: qua kleur, vorm, omvang en wat dies meer zij?

Pas als je het uitgebreid hebt bekeken, breng je het voorwerp naar je mond en leg je het op je tong. Niet meteen kauwen en doorslikken! Neem eerst rustig de tijd om te ervaren hoe het in je mond ligt, laat het eventueel heen en weer rollen in je mond, proef welke smaak er vrijkomt en of er veranderingen optreden. Pas daarna ga je rustig kauwen, terwijl je blijft waarnemen wat er gebeurt.

Als je de rozijn uiteindelijk doorslikt, sta je nog even stil bij alles wat je hebt waargenomen gedurende het eten van één rozijn.

Terwijl je met deze oefening bezig bent, komen er ongetwijfeld ook gedachten bij je op. “Ik ga me toch niet een aantal minuten met een rozijn bezighouden” of juist “Wat grappig om eens op zo’n manier naar een rozijn te kijken” of associaties als appeltaart of gedachten over heel andere onderwerpen.

Het is belangrijk om te beseffen dat het normaal is dat er gedachten komen. Ze hoeven niet ‘weg’, je doet niets fout. Neem de gedachten waar en verleg je aandacht daarna weer naar de oefening waar je mee bezig bent.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *