Wandel tempo

door 26nov,18

Wandeltempo trainen

Bewegen

Jouw wandeltempo trainen is niet het allereerste waar je aan moet beginnen als je start met wandelen, maar ik noem het wel als een van de eerste dingen om te voorkomen dat je meteen het slechte pad op gaat.

Zorg eerst voor een goede staptechniek, als je dat nog niet geoefend hebt in de training vraag de trainer er dan naar.
In een van de volgende trainingen zal dan ruimte gemaakt worden voor het aanleren van een goede wandeltechniek. Alle wandelaars kunnen dat van tijd tot tijd gebruiken, dus je vraag wordt zeker beloond.

Met behulp van de verschillende tempo’s uit het vorige blog “Bewegen” kun je een interval training maken. Je loopt dan in verschillende tempo’s en besteed daarmee aandacht aan het verhogen van je uiteindelijke wandelsnelheid.

Een verhoogde wandelsnelheid bereik je niet in één training. Door regelmatig te wandelen (meerdere keren per week), door regelmatig tempotraining te doen en door aandacht besteden aan je wandeltechniek kom  je langzaam verder.
Je kunt op het rondje dat je voor jezelf gemaakt hebt één of hooguit twee keer per maand je nieuwe snelheid testen.

Wandelsnelheid vergroten

Om je wandelsnelheid te vergroten heb je drie verschillende mogelijkheden om dat te bereiken:

 1. langere staplengte
 2. hoger stapritme
 3. actieve armbeweging

Langere staplengte

Oefen enkele minuten met het zetten van langere passen, niet te groot, niet te potsierlijk.
Denk aan 5 centimeter grotere passen.

Houdt dat twee of drie minuten vol en observeer hoe het voelt, wat het je doet. Wennen aan dat gevoel, herkennen waar je mee bezig bent is belangrijk en helpt je later sneller te wandelen.

Loop daarna enkel minuten zonder speciale aandacht voor je staplengte en doe daarna de volgende oefening

Hoger stapritme

Oefen enkele minuten met het sneller zetten van stappen, probeer je staplengte normaal te houden, dus besteed er alleen aandacht aan dat je staplengte niet kleiner wordt.

Houdt dat ook weer enkele minuten vol en let op hoe het voelt en wat je precies doet. Herkennen waar je mee bezig bent zal je ook hierbij later verder helpen.

Actieve armbeweging

Maak een duidelijke armzwaai, waarbij je duidelijk wisselend, links en rechts, je armen naar voor trekt en naar achteren duwt. Als niet duidelijk is wat bedoeld wordt vraag het de trainer met je te oefenen of kom een keer een techniek les volgen.

Houdt dat ook weer enkele minuten vol en let op hoe het voelt en wat je precies doet. Ook hier geldt dat herkennen waar je mee bezig bent je later verder zal helpen.

Hoe combineren in training

Als je een wandeling gaat maken is het goed van tijd tot tijd even tijd te maken voor de volgende oefening:

 1. Blijf eerst op normale tempo lopen, maar let er op dat je voetafwikkeling op de juiste manier verloopt (wandeltechniek). Pas als je goed loopt ga je over naar de volgende fase.
 2. Ga je paslengte iets vergroten, geen grote verschillen, ongeveer 3 tot 5 cm is genoeg. Blijf dat even doen voor je naar de volgende fase overgaat
 3. Als je tevreden bent over fase 2 kun je het ritme verhogen, dus in plaats van acht stappen per minuut ga je naar tien stappen per minuut. (in de wandeling eerst uitproberen hoeveel passen je per minuut zet).
 4. Ook de deze fase ga je aandacht aan besteden als je tevreden bent over de uitvoering van eerdere fases.
  Als laatste stap ter verhoging van je wandelsnelheid besteed je aandacht aan je armzwaai.
  Maak een actieve armzwaai, waarbij je er op let dat je armen net zoveel naar voren zwaaien als naar achter.
  Let er daarbij op dat je zwaai in de looprichting gaat en dat je niet bij iedere zwaai dwars voor je lichaam langs gaat.
  Daarmee vernietig je voorwaarts gerichte energie. (Tip”Bal je vuisten op een ontspannen wijze en steek je duimen naar voren)

Note:

Las deze oefening ieder half uur in je wandeling in, besteed er dan enkele minuten aandacht aan. Daarna kun je de oefening vergeten, je zult merken dat langzaamaan je snelheid hoger wordt.
dat kun je controleren op het rondje dat je uit opdracht van de eerste weel hebt gekregen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *