Wandelsnelheid Interval

door 3dec,18

Wandel snelheid interval

Bewegen

Om je wandelsnelheid te vergroten heb je drie verschillende mogelijkheden om dat te bereiken:

  1. langere staplengte
  2. hoger stapritme
  3. actieve armbeweging

We hebben dit al in een vorig blog uitgelegd.
Je kunt de oefening nog uitbreiden door er een interval oefening van te maken.

Een interval oefening is een oefening waarbij je afwisselend wat harder en wat zachter loopt.

Als je wat harder loopt gaat je hartslag en ademhaling omhoog omdat je jezelf meer inspant. Dat doe je door in tempo 3 te lopen. We spraken dat eerder al af.

Na een bepaalde afstand, b.v. de tussenruimte tussen drie lantaarnpalen, of na een bepaalde tijd, zeg enkele minuten, ga je terug van tempo 3 naar tempo 1. Het hersteltempo.
Tijdens dat hersteltempo blijft je ademhaling en hartslag nog even op het hoge niveau, dus terwijl je al rustig aan doet train je nog steeds een hogere hartslag. Je krijgt dat als het ware gratis bij de training bij.

Door regelmatig die wisseling in tempo te doen maak je optimaal gebruik van de trainingsarbeid die je verricht.

Bewegen

Wandelen is goed voor alles. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal flink op vooruit. Je kunt zelfs een beter humeur krijgen van wandelen

 

Hoe doe je een interval training?

Een intervaltraining doe je het liefst als onderdeel van een wandeling.

Tijdens de wandeling begin je met het oefenen van de onderdelen die je snelheid verhogen. Je neemt dus eerst even de tijd om je stap te verlengen.
Als je zelf het gevoel hebt dat je stap wat langer is, is het al voldoende.

Daarna besteed je aandacht aan je stapritme, het tempo waarin je stappen zet verhoog je. Let goed op je techniek als je sneller gaat.
Als laatste gaat je aandacht naar je armzwaai. Krachtiger en verder uitzwaaien. daarbij aandacht houden voor een ontspannen armzwaai die net zover voor je lichaam als achter je lichaam wordt uitgevoerd.

Probeer ook het verschil aan te brengen en te voelen als je de arm naar voor “trekt” of naar achteren “duwt”.

Als je naar jouw idee de techniek op orde hebt en weer eens goed geoefend kun je aan de intervaltraining beginnen.

Intervaltraining

Als een horloge aan hebt kun je met jezelf afspreken dat je drie minuten snel gaat lopen. Als je er een hekel aan hebt je horloge te gebruiken of dat niet aanhebt gebruik dan het straatmeubilair. Dus b.v drie lantaarpalen snel en daarna herstellen.

Bij het herstellen let je op ademhaling en hartslag.
Op je ademhaling letten is het gemakkelijkst, je hartslag kan alleen met behulp van een hartslagmeter in je activitytracker of sporthorloge.

Als je ademhaling weer rustig is, of bijna rustig is ga je weer een periode met hoger tempo aan. Dat herhaal je steeds en wel ongeveer een kwartier lang.

Zorg dat je daarna nog minstens tien minuten over hebt om rustig in tempo 2 verder te wandelen voordat je de wandeling beëindigd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *