Wandelcentrum
Drunense Duinen

een project van Frans Bergmans

Voor wie niet alleen wil,
kan of durft wandelen.

Loopgroepen

Iedere week loopgroepen van verschillend niveau met voor iedereen een mooi en gezellig wandelprogramma.

Kuiergroep

Een loopgroep voor mensen die ernstig rekening moeten houden met hun gezondheid en waar rekening mee gehouden wordt.

Loopgroepen

De ruggengraat van het wandelcentrum zijn de loopgroepen.
Iedere week zijn er vier verschillende groepen, ze hebben allemaal hun eigen karakter en het is zeker de moeite waard aan meer groepen mee te doen, dat mag ook zonder extra bijdrage te betalen.

Je mag vier keer op proef meelopen voordat je besluit deelnemer te worden. Als je erg twijfelt over je mogelijkheden kun je een afspraak met mij maken. In een persoonlijk gesprek en/of een korte wandeling kunnen we bekijken in welke groep je het best past.
Aan dit gesprek en latere proefwandelingen zijn geen kosten verbonden.

Als deelnemer betaal je per kwartaal en organiseer ik tien weken loopgroepen, maar meestal wordt dat in onderling overleg aangevuld tot dertien weken per kwartaal, zomer en winter, het hele jaar door.

Kuiergroep

Een groep wandelaars die bij hun wandeling ernstig rekening moeten houden met hun gezondheid. Niveau en tempo aangepast aan de vorm en mogelijkheden van de dag.

Dit is een loopgroep, een wandelgroep, een kuiergroep.
De naam van de groep moet zich nog bewijzen, de sfeer en de insteek zijn duidelijk.
Dit is een loopgroep voor mensen die rekening moeten houden met hun omstandigheden. Bij herstel na ziekte, bij chronische ziekte, bij langdurige inactiviteit en overgewicht, is het heerlijk je aan te sluiten bij deze groep.
Overleg even met Frans Bergmans over jouw mogelijkheden. Beperkingen zien wij als een uitdaging, daarbij komt dat je vanuit iedere situatie aan verbetering van geluk en balans kunt werken.

Wandelingen

Iedere maand trekken we er op uit voor een “lange wandeling”. Een uitgebreide zwerftocht door de Drunense Duinen of een ander mooi natuurgebied in Nederland.

We delen ook we eigen wandelervaringen in het wandelblog.
Daarmee willen we jou inspireren ook mooie wandelingen te maken. In Brabant, in Nederland, in Europa is zoveel moois gemakkelijk bereikbaar en beloopbaar voor iedereen die een klein beetje moeite doet.

Als je een van de gepubliceerde wandelingen wilt gaan lopen en de juiste informatie niet weet te vinden kun je in de reactie op een publicatie over een wandeling reageren. Wij of andere mensen die de wandeling al gelopen hebben kunnen je dan helpen en ervoor zorgen dat ook jij een onvergetelijke wandeldag beleeft.

Projecten

Jaarlijks komen er wel aansprekende projecten in uitvoering.
Daar kun je soms aan mee doen, soms voer ik ze alleen uit, maar ik probeer altijd een verslag uit te brengen om te laten zien wat mogelijk is als je in beweging blijft en op tijd gaat wandelen.

Als je dat niet alleen wilt, kunt of durft ben je van harte welkom als je wilt aansluiten bij activiteiten van ons wandelcentum.

Bekende projecten:

Ultieme Uitdaging Mont Ventoux
De Omloop, een wandeling in Miden-Brabant
Lourdes – Pamplona, hiken of pelgrimeren?

Hoe werkt het wandelcentrum?

De ruggengraat van het wandelcentrum zijn de loopgroepen.
Iedere week zijn er vier verschillende groepen, ze hebben allemaal hun eigen karakter en het is zeker de moeite waard aan meer groepen mee te doen, dat mag ook zonder extra bijdrage te betalen.

Je mag vier keer op proef meelopen voordat je besluit deelnemer te worden. Als je erg twijfelt over je mogelijkheden kun je een afspraak met mij maken. In een persoonlijk gesprek en/of een korte wandeling kunnen we bekijken in welke groep je het best past. Aan dit gesprek en latere proefwandelingen zijn geen kosten verbonden.

Als deelnemer betaal je per kwartaal en organiseer ik tien weken loopgroepen, maar meestal wordt dat in onderling overleg aangevuld tot dertien weken per kwartaal, zomer en winter, het hele jaar door.

Waar en hoe wandelen we?

We wandelen met de gewone loopgroepen in Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Een gebied van ruim 3500 hectare in Midden-Brabant dat bestaat uit bossen en zandverstuivingen.

De routes worden steeds aangepast aan de weersomstandigheden en zijn steeds zo gepland dat er enige uitdaging voor de deelnemrs in zit.
Dat kan zijn een serie omgevallen bomen die we moeten passeren of een stuk stuifzand.

Als je thuis blijft zitten roest je vast, als je alleen doet wat gemakkelijk gaat wordt je stijf en oud. In beweging blijven en je bewegingen blijven coördineren, ook op latere leeftijd, is erg belangrijk voor je gezondheid.

Regelmatig makn we wat langere wandelingen of trekken we er op uit naar andere mooie wandelgebieden.

Veel gestelde vragen?

We krijgen regelmatig vragen over wandelen en ons wandelcentrum, daarom hebben we een aantal vargen hier al geplaatst, zodat je snel weet wat je weten wilt.
Staat jouw vraag en antwoord er niet bij? Ga naar vraag 5.

1. Is Wandelcentrum Drunense Duinen een vereniging?

Nee, Wandelcentrum Drunense Duinen is een project van Frans Bergmans, hij zorgt dat iedereen die bij het centrum is aangesloten kan wandelen en informatie over wandelen krijgt.

2. Wordt er altijd gewandeld?

Ieder kwartaal wordt er gegarandeerd tien weken gewandeld in de loopgroepen. Daarnaast nemen in de overblijvende weken wandelbegeleiders de leiding over en als dat nog niet voldoende is nemen een aantal ervaren groepsleden de honneurs waar.
Praktisch betekent dat, dat er bijna iedere week gewandeld wordt en dat een vrije agenda een grote uitzondering is.

3. Wordt het hele jaar gewandeld?

Ja, we wandelen zomer en winter, sneeuw of regen, vorst of hittegolf. We weten altijd wel een plekje te vinden waar het goed wandelen is.
Alleen als er stormwaarschuwingen zijn met windstoten en als er onweer is volgen afgelastingen. Deze worden aangekondigd op de website bij Afgelastingen. Voor onweer wordt soms nog besloten als blijkt dat zich snel een onweer ontwikkeld, in dat geval nemen we de beslissing te stoppen direct en ter plaatse.

4. Agenda en afgelastingen

Op de site is een pagina Agenda, hiet staat het wandelprogramma, maar ook als er afgelastingen zijn kun je hier daarover lezen.
Als je twijfelt bij slecht weer kijk dat bij Afgelastingen, we proberen altijd ruim een half uur voor aanvang afgelastingen te berichten.

5. Heb jij een andere vraag?

Stel die vraag gerust en gebruik daarvoor het contactformulier. Je krijgt altijd antwoord, als we zijn wandelen duurt het wat langer.
Als het nodig is, mag je ook bellen 06-51756501.

Kosten van deelname

Kijken

Inbegrepen:

 • Abonnement Blogberichten
 • Twee wandelingen per jaar
 • Bezoek website en e-book wandeltraining
Niet inbegrepen

Niet inbegrepen:

 • deelname wandelactiviteiten
 • Deelname cursussen en training

Optie:

 • Strippenkaart tien wandelingen € 40,00
 • Deelname enkele wandeling/training
 • Uitbreiden naar Meedoen of Deelnemen op
  ieder moment mogelijk
Extra uitleg Kijken

Blijf op de hoogte

Deze categorie is voor mensen die belangstelling hebben voor ons wandelcentrum en onze manier van trainen.
Misschien gaan ze in de toekomst met ons mee, misschien deden ze eerder mee en zijn ze nu gestopt maar willen contact houden.
Twee keer per jaar mogen ze meewandelen ter kennismaking.

Gratis

Meedoen

Inbegrepen:

 • Abonnement Blogberichten
 • Twee wandelingen per jaar
 • Projecten en training waarvoor je hebt betaalt.
Niet inbegrepen.

Niet inbegrepen:

 • deelname andere wandelactiviteiten

Optie:

 • Strippenkaart tien wandelingen € 40,00
 • Deelname enkele wandeling/training tegen betaling
 • Uitbreiden naar Deelnemen op
  ieder moment mogelijk
Extra uitleg Meedoen

Doe mee aan project naar keuze

Deze groep wandelaars doet mee of heeft meegedaan aan een training of project.
Ze doen niet mee aan de wekelijkse loopgroepen en komen alleen naar het project waarvoor ze zich hebben ingeschreven. Ze zijn meer betrokken, maar lopen veelal individueel of met hun maatje.
Meewandelen met strippenkaart.

vanaf € 0,00

Deelnemen

Inbegrepen:

 • Abonnement Blogberichten
 • Loopgroepen en wandelingen
 • Geselecteerde projecten
 • Trainingen uit wandelshop
Niet inbegrepen

Niet inbegrepen:

 • niet van toepassing

Optie:

Als je deelneemt mag je aan alle activiteiten meedoen.
Alleen bij activiteiten waarbij dit is speciaal vermeldt is, moet je bijbetalen, dat zal slechts incidenteel voorkomen.

Extra uitleg Deelnemen

Deelnemer wandelcentrum

Als deelnemer van het wandelcentrum mag je mee doen aan alle activiteiten van het wandelcentrum en aan geselecteerde projecten en trainingen. Welke trainingen dat zijn wordt steeds bij lancering aangegeven.
Vier keer per jaar is hun introducé welkom.

€ 30,00 / 3 mnd

Totaaloverzicht kosten van deelname

Wil je alleen op de website kijken of de nieuwsbrief ontvangen? Wil je af en toe eens meelopen? Wil je op vaste tijden in een loopgoep meelopen?

Bij Wandelcentrum Drunense Duinen is veel mogelijk. Het hele scala aan mogelijkheden kun je lezen door op onderstanade knop te klikken.

Over ons

Wandelcentrum Drunense Duinen is opgezet door Frans Bergmans, nu ongeveer 15 jaar geleden.

Waren er in het begin bijna uitsluitend nordic-walking wandelaars, na het overwaaien van de hype zijn ze in de minderheid.

Belangrijkste activiteit zijn de wekelijkse loopgroepen, ook de langere wandelingen die regelmatig plaats vinden staan in de belangstelling.

In de loop der jaren zijn er verschillende projecten geweest waar we met trots op terugkijken, daarbij denken we aan de wandeltochten in Portugal over de Via Algarviana en Rota Vicentina.
Een van de hoogtepunten was de Ultieme Uitdaging Mont Ventoux, een project waarbij ongeveer twintig (ex)-kankerpatiënten ruim een half jaar samen trainden om de Mont Ventoux te beklimmen.
De beklimming is gelukt en een aantal deelnemers doet nog steeds mee aan de loopgroepen.

In 2019 lopen twee projecten waarvan we de draagwijdte nog niet zo goed kennen, maar die uit kunnen groeien tot wandelactiviteiten van formaat, die ook weer een boost geven aan het wandelcentrum.
Dat zijn De Omloop en de Kuiergroep, elders op deze site lees je er meer over.

Waar? Waar.

“Mensen die tot op hoge leeftijd fit en gezond blijven, zijn ook mensen die regelmatig bewegen.”

“Wandelen is niet allen goed voor je lijf, ook je humeur knapt er van op.”

“Iedere vorm van bewegen heeft iemand nodig die voorop loopt”

“Wie in het dal blijft, ziet nooit de andere kant van de berg”

Wacht niet langer, beslis vandaag nog om te gaan wandelen