Vierdaagse lopen

door 13jan,20

Vierdaagse lopen

Begin tegen een niet-wandelaar over een Vierdaagse en in negen van de tien gevallen denkt men aan de Nijmeegse Vierdaagse.
Dat is begrijpelijk want de Nijmeegse Vierdaagse is het grootste wandelevenement ter wereld.

Naast een leger wandelaars van ruim 45.000 mannen en vrouwen trekt het evenement met de Vierdaagse Feesten in Nijmegen en omgeving ruim twee miljoen extra bezoekers, die op hun manier de “Vierdaagse doen”. Al is het maar met een glas wijn in de hand langs de route de wandelaars aanmoedigen.

De Vierdaagse is een begrip.
Maar met alleen maar over De Vierdaagse spreken doe je de wandelwereld te kort, er zijn veel meer vierdaagsen dan die in Nijmegen. Ze zijn anders, maar hebben ook hun voordelen.

Als je graag en vierdaagse gaat lopen is het goed na te denken over de manier waarop je dat gaat aanpakken en het is ook goed je af te vragen hoe jij een vierdaagse zou willen beleven.

Daarbij komt dat er maar 47.000 inschrijvingen worden geaccepteerd, daar is iedere jaar opnieuw grote vraag naar, de tocht is snel volgeboekt.

Via Vierdaagse

Via Vierdaagse is een voorbereidingsprogramma dat door de KWBN ieder jaarwordt georganiserd. Het programma is in feite voor de KWBN een wervingscampagne en voor de deelnemers een manier om een gegarandeerd startbewijs voor de Vierdaagse van Nijmegen te krijgen.

Voor het programma kun je in januari al inschrijven, meteen daarna beginnen de voorbereidingen omdat voor absolute beginners een trainingsperiode van circa zes maanden belangrijk is.

Het programma is zeer compleet en er wordt veel aandacht besteed aan een degelijke voorbereiding, daarnaast is bij de prjs inbegrepen een startbewijs en verzorgingsposten tijdens de Vierdaagse.

Als je als nieuweling persé aan de Vierdaagse van Nijmegen mee wilt doen is meedoen aan Via Vierdaagse bijna een must, omdat je hiermee gegarandeerd een startbewijs krijgt. Dat alleen al is voor veel mensen het inschrijfgeld (€ 249,00 in 2020) waard. Inschrijven vanaf 13 januari 2020, houdt er rekning me dat het programma binnen enkele dagen is uitverkocht.

Maar…..

Meedoen aan het grootste wandelevenement ter wereld is zeer aantrekkelijk, veel beginnende wandelaars zien dat als het ultieme doel, maar het evenement heeft ook nadelen en is niet voor iedereen een gewild doel. De omvang van het evenement en de daarbij behorende regels zijn niet voor iedereen een reden om te gaan wandelen.

In Nederland zijn meer vierdaagsen, elk met hun eigen karakter en het is goed jezelf af te vragen of een andere vierdaagse niet meer bij jou hoort.

De Vierdaagse van Apeldoorn is veel “groener”, de Heuvelland Vierdaagse is veel “vrijer” en bij beide tochten loop je meer door de natuur.

Door de grote massa en de daarbij behorende veiligheidsmaatregelen, is het karakter van “Nijmegen” heel anders dan de twee hierboven genoemde tochten. Overigens is dit een willekeurige keuze, er zijn nog veel meer kleinschaliger, maar daardoor niet minder aantrekkelijke vierdaagsen.

Eerst meedoen aan een “kleinere” vierdaagse kost je mogelijk minder vrije tijd, minder geld en geeft je ook voldoening als je de tocht uitloopt.

inschrijfstrategie

Als je Via Vierdaagse te duur vindt kun je ook inschrijven voor de Vierdaagse zelf. De kosten daarvan zijn € 100,00 (2020).
Dat is alleen het inschrijfgeld voor de tocht, alle andere onderdelen van Via Vierdaagse zijn niet inbegrepen.
Je loopt ook het risico dat je niet wordt ingeloot en niet mee mag doen. In dat geval krijg je het inschrijfgeld terug en kun je bij een andere vierdaagse meedoen.

Omdat je bij de inschrijving bent uitgeloot, krijg je volgend jaar een betere kans bij de loting. Kijk hiervoor maar eens in het inschrijfregelement van de Vierdaagse.

Trainingsschema’s zijn beschikbaar op wandeltrainer.nl en kun je ook vragen aan de redactie van wandeltraining.info via het contactformulier

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *