Van Lourdes richting Santiago de Compostella

door 9dec,19

Van Lourdes richting Santiago

Een project van Frans Bergmans in september-oktober 2019
Kort beknopt verslag tijdens de voetreisCompleet verslag beschikbaar in oktober
Duur: 3 weken
Traject: Lourdes, Oloron Saint Marie,
Saint Jean Pied de Port, Pamplona,
Puenta la Reina, Logroño.
Budget: € 1.350,00 inclusief heen- en terugreis
Afstand: ongeveer 350 km

Onderweg

In september en oktober 2019 ga ik drie weken wandelen op oude pelgrimswegen van Lourdes in de richting van Santiago.
Voor mij is dat het project “Onderweg”.
Omdat ik drie weken de tijd heb verwacht ik ergens in de buurt van Logroño te kunnen komen, daar moet ik dan stoppen om weer op tijd thuis te zijn.

Na onze wandeling van Pamplona naar Santiago de Compostella in 2016 wordt het een hernieuwde kennismaking met “de Weg” en de gebruikers van die weg. Omdat ik deze keer alleen op pad ga, zal het heel anders zijn dan toen.

Toen, in 2016, liepen we als onderdeel van de viering van onze Gouden Bruiloft. We hadden elkaar twee maanden een lege agenda cadeau gedaan en hebben die tijd nuttig ingevuld met een pelgrimage naar Santiago.

Als ons werd gevraagd waarom we naar Santiago liepen vertelden we dat we dat uit dankbaarheid deden. Dankbaar omdat we het samen konden doen, dankbaar omdat we nog samen waren.

Want dat wordt je meermaals gevraagd: “Waarom ga je deze voetreis naar Santiago maken, wat is je motivatie om naar Santiago te gaan”.

Ik weet dat deze vraag ook tijdens de komende wandeling vroeg of laat gesteld zal worden, sterker nog, ik heb mezelf de  vraag voorgelegd.

Zin zoeken

Heel dikwijls wordt gezegd, dat pelgrims, onderweg op de camino, op zoek zijn naar de zin van het leven.
Ook heerst de gedachte dat je moet lijden om uit “de weg” voordeel te kunnen halen. No pain, no gain. Zonder pijn geen voordeel.

Ik weet niet in hoeverre deze stellingen echt waar zijn, ik heb er geen onderzoek naar gedaan.  Ikzelf heb een heel andere kijk op het leven. Kort gezegd: “Zorg goed voor jezelf, dan heb je de energie en mogelijkheid goed voor anderen te zijn”.
De mensen die wij gesproken hebben hadden heel uiteenlopende redenen, velen kwamen gewoon om vakantie te vieren, anderen kwamen om een heftige gebeurtenis uit hun leven te verwerken.

Dikwijls nauwelijks voorbereid en zonder te weten waar ze aan begonnen.
Ik heb mijn ogen uitgekeken en ben met verwondering op pad geweest.

Mijn motivatie

Op zoek naar de zin in mijn leven ga ik niet.  Ik heb voor mezelf een bevredigende zin van leven gevonden.
Als ik zorg dat ik het zelf naar de zin heb en goed in mijn vel steek, kan ik mijn gezin en mijn naaste omgeving het beste helpen en positief tegemoet treden. Dat geeft het leven zin.

Mijn nieuwe voettocht richting Santiago is dan ook voor een groot deel gewijd aan mezelf. Ik wil proberen op mijn leeftijd nog met de rugzak een paar weken op pad te zijn, ik wil ondervinden wat het is nog eens stevig te trainen en te voelen dat je ook als je de zeventig gepaseerd bent, nog kunt groeien en nieuwe dingen ontdekken.

Ik start daarom niet op de gebruikelijke highlights, maar ga vanuit Lourdes over niet zo drukke, maar niet minder historische wegen naar Spanje, daarbij steek ik de Pyreneën over en hoop ik in totaal 350 kilometer te lopen in drie weken.

Op de hoogte blijven

Om verslag te doen van dit project, zijn er verschillende manieren om me te volgen.
Dat kan via Instagram, via Facebook en als je dat allemaal niet hebt kun je me ook volgen op de Social Wall van mijn website.
Om het gemakkelijk te maken heb ik daarvoor een speciale pagina gemaakt.

Ik zie het hele project als een leerproject. De  foto’s en films zullen in het begin niet zo geweldig zijn, er zal van alles op aan te merken zijn, maar ik hoop bij te leren en tijdens de wandeling de kunst van de sociale media verder onder de knie te krijgen. Maar dan ook nog op een zuinige manier. ik wil namelijk foto’s maken voor mijn eigen herrinnering en om mijn volgers te laten zien waar ik mee bezig ben. Aan het einde van de dag zal ik korte tijd besteden om een impressie van de dag online te zetten.

Mijn doel is te laten zien hoe heerlijk het is als je fit en gezond bent en daarom op pad kunt en te laten zien dat als je in beweging blijft heel veel mogelijk is. Uiteindelijk wil ik iedereen die dat leuk vindt aan het wandelen krijgen, maar deze wandeling is voor mezelf belangrijk, dus ik neem mijn tijd en ik zal me richten op het moment van de dag en niet bezig zijn met mail en media.

Facebook

Heel regelmatig zal op facebook een kort verslag verschijnen als ik straks onderweg ben vanuit Lourdes.

Klik op de knop hieronder en je bent op mijn Facebook-pagina, een post liken wordt zeer gewaardeerd.

Instagram

Heel regelmatig zal op Instagram een kort filmpje of een foto verschijnen als ik straks onderweg ben.

Klik op de knop hieronder en je bent op mijn Instagram-account, mij volgen wordt zeer gewaardeerd.

Social Wall

Als je zelf geen Facebook of Instagram hebt of wilt, kun je op mijn Social Wall kijken.

Klik op de knop hieronder en je kunt zien welke berichten, foto’s en filmpjes ik heb geplaatst.

Nieuwe dingen leren

Alleen op pad gaan is nieuw voor mij en zal een hele ontdekking worden, maar ik ga ook zonder gps en fototoestel. Ik navigeer op mijn telefoon, ik fotografeer en film op mijn telefoon.
Dat zijn dingen die gemakkelijk kunnen volgens Bartjens, maar dat is helemaal nieuw voor mij.

Ik wil niet iedere dag veel tijd besteden aan het schrijven van een blog en een systeem opzetten waarmee iedereen mijn berichten automatisch kan volgen.

Ik beperk me tot korte en eenvoudige berichten met hoofdzakelijk foto en film en een kort woordje er bij. Je kunt me volgen op Instagram en Facebook en moet dat zelf even regelen met bovenstaande buttons.

Je kunt me ook volgens op deze link.

Het project

1. Voorbereiding

Het idee was er al langer, de gelegenheid deed zich ergens in de zomer voor en het plan werd gemaakt in augustus. Op 18 september was het vertrek.
Uitleg, in het verslag dat eind oktober uitkomt

3. Leuk om te weten

Een wandeltocht maken zoals deze is één ding, het doen als wandeltrainer is een ander ding. Ik wil graag vertellen over de uitwerking en de achtergrond.
Uitleg, in het eindverslag

2. Wandeltocht

Het plan is drie weken te wandelen vanaf Lourdes in de richting van Santiago de Compostella, totaal ongeveer 350 kilometer. 
Verslag,tijdens de tocht gemaakt op sociale media

4. Het verslag

Het volledige verslag volgt na thuiskomst

 

 

Doel 1

Drie weken heerlijk alleen op pad, op eigen tempo, met eigen doel, tijd voor mezelf.

Doel 2

Kijken wat ik nog kan, kan mijn lijf nog wat ik wil? Kan ik afstappen van zekerheden zoals ik die nu vastleg? 

Doel 3

Een compleet verslag achteraf met uiitwerking voor beginnende rugzakwandelaars en pelgrims.

Wandelen met de rugzak

Vrijheid en last, dragen en loslaten
Er wordt gewerkt aan een cursus rugzakwandelen

2 Reacties

 1. Paula kipping

  Frans ik wil je heel veel succes wensen op je reis , ik zal je niet meer zien voor die tijd daarom langs deze weg . Ik zal je volgen via hier , mocht je ergens een kaarsje op kunnen steken wil je dat dan voor ons doen , Wij Zitten nu nog relaxt in zuid Frankrijk maar vanaf dinsdag gaat het zwaar worden denk ik , groetjes 😘 Paula

  Antwoord
 2. Frans Bergmans

  Hoi Paula, Meteen de eerste dag in Lourdes zal er gelegenheid zijn een kaarsje op te steken voor hen die er om vroegen en voor hen die het nodig hebben. Dat is een mooie plaats daarvoor. Ik wens jou en Hans en de kinderen sterkte de komende maanden.
  Hou je haaks, Frans

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *