Onderweg op Het Kloosterfietspad

Klooster St Catharinadal

Onderweg

Wij zijn graag buiten, wandelend of fietsend.
Na het voltooien van de reis naar Santiago de Compostella, deels op de fiets, deels te voet, wandelen en fietsen we verder.
Door omstandigheden ligt de nadruk nu meer op fietsen.

Omdat ik na 15 jaar  Wandelcentrum Drunense Duinen gewend ben aan organiseren, op pad zijn en routes uitzetten ben ik nu een fietsroute aan het maken, Het Kloosterfietspad.

Het Kloosterfietspad vind zijn inspiratie bij Bindboek Ons Kloosterpad, het boek omschrijft kloosters en abdijen aan een wandeltocht die in 2021 uitgekomen is om het Brabantse Kloosterleven onder de aandacht te brengen.

Fietsen

Ons Kloosterpad is een aantrekkelijk project voor wandelaars, Het Kloosterfietspad wil dat zijn voor fietsers. Je kunt het Kloosterfietspad op dezelfde manier beleven en er ook jouw persoonlijke pelgrimage van maken, dat is ieders persoonlijke keuze.
Of je nu pelgrim, hiker of zwerver bent, ik heb het Kloosterfietspad zo gemaakt dat je het op je eigen manier met je eigen intentie kunt gaan fietsen.
Het Kloosterfietspad geeft de mogelijkheid een meerdaagse fietstocht te maken van ruim 500 kilometer, daarnaast is er de mogelijkheid etapperondjes te maken, dat zijn dagtochten waarbij je een deel van de doorgaande route rijdt en via een aantrekkelijke route weer op het verrekpunt eindigt.
In de toekomst komen er Kloosterrondjes, dat zijn dagtochten van een kortere afstand, die je kunt fietsen in combinatie met bezoek aan een klooster of museum. Kloosterrondjes.

Ons Kloosterpad volgt het wandelknooppunten netwerk in Brabant, Het Kloosterfietspad volgt het fietsknooppunten netwerk.
De wandeling is ongeveer 330 kilometer lang, het fietspad  haalt de 500 km.
Die 330 kilometer, van de wandeling, brengen je langs een flink aantal bewoonde en onbewoonde klooster in Midden en Oost Brabant. Met de 500 km van het Kloosterfietspad kom je ook in West-Brabant en maak je zelfs twee korte uitstapjes naar België, als je wilt.

Het Kloosterfietspad

Meerdaagse fietstocht

Het Kloosterfietspad is te rijden als een meerdaagse fietstocht van ongeveer 500 kilometer door Noord Brabant met twee korte uitstapjes net over de grens naar België.
Het pad heeft geen begin en geen einde. Anders dan bij wandelen kun je met openbaar vervoer in combinatie met je fiets weinig.
Fietsen en openbaar vervoer zijn in Noord Brabant jammer genoeg geen op elkaar aansluitende vervoersvormen.
Maar een rondje kun je overal oppikken, ook dit rondje. En na 500 kilometer ben je weer waar je vertrok.
Dat betekent voor Brabanders, dat ze nooit zover van de route af wonen en binnen een beperkte tijd op de route zitten. Maar ook fietsers uit omliggende provincies zijn met een dag extra fietsen ook op de route.
Afhankelijk van je keuze ben je dan zes tot tien dagen onderweg, een heerlijk tocht als vakantie of als voorbereiding op grotere fietsavonturen.

Etapperondjes, dagtochten

Voor fietsers die om welke reden dan ook niet aan een meerdaagse tocht willen, kunnen of durven beginnen zijn er Etapperondjes beschikbaar. Je rijdt dan een korter deel van de doorgaande route en komt via een aantrekkelijk alternatief terug bij je vertrekpunt.
Ideaal om de fiets op de auto te zetten en op redelijke afstand een mooie dagtocht kunnen mekan.

Kloosterrondjes

Pelgrims, hikers en zwervers zijn eigenlijk erg verwent. Als ze een meerdaagse fietspad als deze kunnen ondernemen, hebben ze daarvoor geld genoeg, hebben ze daarvoor tijd genoeg en hebben een gezondheid die het hen mogelijk maakt zo op pad te gaan.
Voor de minderbedeelden in geld, tijd en gezondheid zijn Kloosterrondjes een uitstekend alternatief.

Maar Kloosterrondjes hebben nog een anders voordeel. Het ritme van de fietser op een trektocht is niet zo gemakkelijk te synchroniseren met het kloosterleven, zeker niet als je jouw programma dagenlang moet afstemmen op de regels en regelmaat van de verschillende kloosters. Maar met dagtochten is dat anders, je kunt jouw dagprogramma juist gemakkelijk afstemmen op de mogelijkheden, die het programma van het klooster dat je wilt bezoeken jouw biedt.
Kloosterrondjes combineren een bezoek aan een klooster of museum met een kortere sportieve fietsocht.

 

Meedoen

Meedoen aan het Kloosterfietspad is gratis, je kunt je aanmelden op mijn website, jezelf daar registreren en een account aanmaken.
Door in te loggen op jouw account, kun je bij alle informatie die nodig is om op pad te gaan.
In een volgend blog zal ik uitleggen hoe dat werkt en hoe je kunt meedoen in de fietscommunity van Het Kloosterfietspad.

Ik wens jullie veel fietsplezier,

Drunen, zomer 2022.
Frans Bergmans

Gerelateerde Artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.