Klooster St Catharinadal

Onderweg op Het Kloosterfietspad

Onderweg

Wij zijn graag buiten, wandelend of fietsend.
Na het voltooien van de reis naar Santiago de Compostella, deels op de fiets, deels te voet, wandelen en fietsen we verder.
Door omstandigheden ligt de nadruk nu meer op fietsen.

Omdat ik na 15 jaar  Wandelcentrum Drunense Duinen gewend ben aan organiseren, op pad zijn en routes uitzetten, ben ik nu een fietsroute aan het maken, Het Kloosterfietspad.
In eerste instantie ben ik daar zelf aan begonnen, maar later ben ik gaan samenwerken met een projectgroep onder leiding van de projectleider van Ons Kloosterpad.

Het Kloosterfietspad vind zijn inspiratie ook bij Bindboek Ons Kloosterpad.Met verhalen over kloosters en het kloosterleven wordt de geschiedenis levendig gehouden.

Fietsen

Ons Kloosterpad is een aantrekkelijk project voor wandelaars. Het Kloosterfietspad wil dat zijn voor fietsers.
Je kunt het Kloosterfietspad op dezelfde manier beleven en er jouw persoonlijke pelgrimage van maken, maar je kunt het ook zien als een fietstocht die je veel verteld over de ontwikkeling van Noord-Brabant in samenhang met kloosters door de eeuwen heen.
Dat is ieders persoonlijke keuze.
Of je nu pelgrim, hiker of zwerver bent, het Kloosterfietspad is zo gemaakt dat je het op je eigen manier met je eigen intentie kunt gaan fietsen.
Het Kloosterfietspad geeft de mogelijkheid een meerdaagse fietstocht te maken van ruim 700 kilometer, daarnaast is er de mogelijkheid etapperondjes te fietsen, dat zijn dagtochten waarbij je een deel van de doorgaande route rijdt en via een aantrekkelijke route weer op het verrekpunt terug komt.
In de toekomst komen er dagtochten van een kortere afstand, die je kunt fietsen in combinatie met bezoek aan een klooster of museum.

Het Kloosterfietspad volgt het fietsknooppunten netwerk van de provincie Noord-Brabant.
 Het pad brengt je langs een flink aantal bewoonde en onbewoonde klooster in heel Noord-Brabant. Met de 700 km van het Kloosterfietspad maak je zelfs twee korte uitstapjes naar België en als je wilt een dagtocht naar Limburg.

Meerdaagse fietstocht

Het Kloosterfietspad is te rijden als een meerdaagse fietstocht. Het pad heeft geen begin en geen einde.
Maar een rondje kun je overal oppikken, ook dit rondje. En na 700 kilometer ben je weer waar je vertrok.
Dat betekent voor Brabanders, dat ze nooit zover van de route af wonen en binnen een beperkte tijd op de route zitten. Maar ook fietsers uit omliggende provincies zijn met een dag extra fietsen ook op de route.
Afhankelijk van je keuze ben je dan zes tot tien dagen onderweg, een heerlijk tocht als vakantie of als voorbereiding op grotere fietsavonturen.

Etapperondjes en dagtochten

Voor fietsers die, om welke reden dan ook, niet aan een meerdaagse tocht willen, kunnen of durven beginnen zijn er Etapperondjes beschikbaar. Je rijdt dan een korter deel van de doorgaande route en komt via een aantrekkelijk alternatief terug bij je vertrekpunt.
Ideaal om de fiets op de auto te zetten en op redelijke afstand een mooie dagtocht kunnen maken.
Als je alle etapperondjes hebt gereden heb je hetzelfde circuit gereden als op de meerdaagse tocht.

Kloosterrondjes

Pelgrims, hikers en zwervers zijn eigenlijk erg verwent. Als ze een meerdaagse fietspad als deze kunnen ondernemen, hebben ze daarvoor geld genoeg, hebben ze daarvoor tijd genoeg en hebben een gezondheid die het hen mogelijk maakt zo op pad te gaan.
Voor de minderbedeelden in geld, tijd en gezondheid zijn Kloosterrondjes een uitstekend alternatief.

Maar Kloosterrondjes hebben nog een anders voordeel. Het ritme van de fietser op een trektocht is niet zo gemakkelijk te synchroniseren met het kloosterleven, zeker niet als je jouw programma dagenlang moet afstemmen op de regels en regelmaat van de verschillende kloosters. Maar met dagtochten is dat anders, je kunt jouw dagprogramma juist gemakkelijk afstemmen op de mogelijkheden, die het programma van het klooster dat je wilt bezoeken jouw biedt.
Kloosterrondjes combineren een bezoek aan een klooster of museum met een kortere sportieve fietsocht.

Meedoen

Meedoen aan het Kloosterfietspad is gratis, je kunt je aanmelden op mijn website, jezelf daar registreren en een account aanmaken.
Door in te loggen op jouw account, kun je bij alle informatie die nodig is om op pad te gaan.
In een volgend blog zal ik uitleggen hoe dat werkt en hoe je kunt meedoen in de fietscommunity van Het Kloosterfietspad.

Ik wens jullie veel fietsplezier,

Drunen, zomer 2022.
Frans Bergmans