Lourdes

Onderweg, Lourdes – Bétharram

Lourdes, Sanctuaire bezoeken, naar Lestelle-Bétahrram

Lourdes-Bétharram

De eerste dag van een nieuw avontuur bestaat meestal uit het afsluiten van lopende zaken en het wennen aan de nieuwe omgeving.

Omdat we bezig zijn geweest aan een project over zwerven en pelgrimeren zal wennen aan het nieuwe project niet zo moeilijk zijn, maar er moeten een paar dingen worden geregeld.

Tijdens de voorbereidingen en mijn gesprekken met verschillende mensen daarover, kreeg ik het verzoek, en ook het geld, om in Lourdes kaarsen op te steken.

Dat heb ik gedaan, voor hen die er om gevraagd hebben, voor hen die het nodig hebben, voor hen die zelf niet meer kunnen en voor hen die nog van plan zijn op pad te gaan.

De afdeling kaarsen van het Heiligdom in Lourdes is efficiënt geregeld. Ze hebben kaarsen van € 1,00 tot € 250,00.
Betalen kan met creditcard.

In tegenstelling tot de plaats Lourdes, zijn op het Heiligdom, geen souvenirs etc. te koop, je kunt alleen kaarsen opsteken tegen betaling en gratis wijwater meenemen uit het waterleidingsysteem.
Jerrycans kopen in de souvenirwinkel.

Lourdes – Lestelle Bétharram

Even sfeer proeven, even praten met mensen die je aanspreken omdat ze denken dat je naar Santiago gaat, naar het bureau om een stempel te halen in mijn pelgrimspaspoort, een broodje eten van de bakker tegenover de herberg, het vertrek uitstellen.
Dit zijn plaatsen waar ik graag ben.

Maar ik was gekomen voor de wandeling naar Pamplona, dus na anderhalf uur Heiligdom ben ik welgemoed vertrokken voor een wandeling van ongeveer 15 kilometer naar de volgende halteplaats Lestelle-Bétharram.

Even Lourdes uitklimmen, aan de andere kant weer terug naar de rivier en dan steeds door het bos rechtdoor, je kunt niet verdwalen, goede bewegwijzering, slechts één pad en na 15 kilometer het beloofde klooster met slaapplaats.

Het eerste stuk door een mooi dal met zicht op de Pyreneën en de regenwolken die wegtrokken. Later door een bos waar een schedel de harde werkelijkheid van de natuur liet zien over een schitterende brug naar het Sanctuaire Lestelle-Bétharram. Een groot klooster met schitterende kapel.

Volgens mij was er plaats voor 300 logé’s, maar ik was alleen.

Ook de wandeling was ik alleen, niemand tegengekomen, niemand gezien.

Vous êtes Saint Jacques?

Die vraag kreeg ik meerdere keren te horen, ik heb hem verkeerd verstaan of verkeerd begrepen. Ik ben natuurlijk Sint Jacobus niet.

Maar men nam voetstoots aan dat ik naar hem onderweg was.
Dat leidde tot leuke gesprekken en weer vragen om een goed woordje te doen bij de apostel Jacobus. 

Slapen in een klooster

De kerken zijn in Frankrijk nog leger dan in Nederland en in de kloosters is het ook zo. Ik werd ontvangen door en secretaresse die handelde of ze meteen naar huis wilde. Ik kreeg de sleutel van een slaapkamer (tien bedden) en mij werd de keuken aangewezen, daar zou om 19.30 uur het diner geserveerd worden.

Ik had hier het rijk weer helemaal alleen en hoorde soms in de verte in het gebouw wel stemmen, maar had geen zin om op onderzoek uit te gaan. Lekker luieren tot de keuken open zou zijn.

Om 19.30 uur bleek dat ik in een mannenklooster geland was, want de gastenpater bracht eten mee dat hij in de magnetron warm maakte, kennelijk de restjes van het diner van de paters zelf, het was heerlijk hoor.

Onderweg, van alles te zien

Hoezo blaren?

Medelijden of leedvermaak.

Onder deze enorme blauwe rugzak gaat een man uit Korea schuil en nee; die witte dingen aan zijn schouders zijn geen beginnende vleugelstjes het zijn stukken schuimrubber die hij op zijn schouders draagt om de pijn van de rugzak te verzachten.

Geheel onvoorbereid op pad, teveel bagage, niet ingelopen schoenen, slecht op de hoogte van alle mogelijkheden en onmogelijkheden. Blaren en spierpijn.
Ik heb respect voor het doorzettingsvermogen, maar begrijp niet dat men voor een investering als deze in tijd en geld zich niet beter voorbereid.

Praktische informatie

Acueil Notre Dame de Lestelle-Bétharram

Een groot klooster en opleidingscentrum, maar vergane glorie.
Oud en verveloos maar toch met een bepaalde grandeur.
De kloosterkerk (Chapelle Resurection) is wel de moeite waard om te bezoeken.

Speciaal tarief en ontvangst van pelgrims (met paspoort), zie website. 
Reserveren verplicht +33673099170.
Tarief voor slapen van pelgrims € 17,00, incl ontbijt.
Voor avondmaaltijd betaal je € 12,00.

Dorp ligt op enige afstand, daar zijn ook verblijfsmogelijkheden en restaurants.

Als je tijd en zin hebt om toeristische trekpleisters onderweg te bezoeken zijn de Grotten van Bétharram een mooie mogelijkheid.

Ik was alleen in het klooster. Ik werd ontvangen door een secretaresse, van eten voorzien door een pater en mijn gesprekspartners waren vier priesterstudenten uit Benin.

Reserveren

Op GR78 is reserveren nodig, omdat het er niet druk is. Je kunt het er niet op wagen zonder melding vooraf te rekenen op het open zijn van de plaatsen waar je kunt eten, verblijven en slapen.

Door te reserveren weet je zelf dat je een slaapplaats hebt, maar de gastheer of gastvrouw weet ook dat er eten gekocht moet worden (als dat kan en je wilt eten, dat meteen bij reserveren afspreken).

Men rekent dan op je en doet bijtijds inkopen.
Mijn ervaring is dat men niet blij is met verassingen, je krijgt een hartelijker ontvangst en men is erg gastvrij als men je verwacht.

Opbellen en direct afspreken, gaat het best.
Je Frans moet dan wel een beetje ontwikkeld zijn.
Als dat niet zo is kun je ook de hospitaliers van de herberg waar je verblijft vragen te bemiddelen. In een persoonlijk contact kun je ook met handen en voeten meepraten, dat geeft weer extra mogelijkheden.