Bétharram

Onderweg, Bétharram – Bruges

Lestelle-Bétharram – Calvarieberg – Bruges

Lestelle-Bétharram – Bruges

Meteen bij het vertrek uit het klooster waar ik sliep, werd ik getrakteerd op een stijle klim over de kruisweg verder de Calvarieberg op.
In de klim kwamen alle stadia van de kruisweg aan de orde, een mooie verzameling kunst waar met zorg en devotie aan gewerkt is, maar die erg aan onderhoud toe is.

Bétharram is al 400 jaar een bedevaartsoord, maar ik heb sterk het idee dat de marketing niet zo doortastend is geweest als die van Lourdes.

Er zijn geen pelgrims en de weinige bezoekers zijn echte toeristen, die vakantie houden met behulp van een boekje.
Naar het schijnt is men middelen aan het zoeken om een en ander te restaureren.

Boven aangekomen staan verschillende kapellen en is ook de Calvarieberg afgebeeld, de plek waar Jesus Christus is gekruisigd.

Als je verder loopt kom je nog langs een Pieta, een afbeelding van het dode lichaam van Christus met een treurende Moeder Maria.

Onderweg, van alles te zien

Samen onderweg

Met een wandelgroep gaan pelgrimeren

Ik heb genoten van deze medewandelaars, ik ben een eindje met ze opgelopen. Twee dames van ver in de zeventig met beperkingen waarmee de meeste mensen thuis zitten.

Ze maakten onderdeel uit van en groep van ruim twintig personen. Sommige deelnemers liepen 25 km op een dag, deze dames maar 6 km. Ze hadden een portofoon bij zich en als ze het wandelen beu waren riep ze de hulptroepen op en werden met een busje opgehaald. Genieten van wandelen in een groep. Het lijkt wel een wandelcentrum.

Praktische informatie

Geen slaapplaats?

Ik kwam in Bruges aan zonder iets gereserveerd te hebben, het adres waar ik heen wilde was niet beschikbaar, de gastvrouw was zelf op vakantie. Ik deed navraag in Café Du Commerce 2 Place Gaston Phoebus, 64800 Bruges-Capbis-Mifaget, +33559710698.

Ja hoor, die hadden wel een slaapplaats, twee kilometer van het dorp.
De oude ouderlijke boerderij van de waardin stond leeg en werd verhuurd.
Toen ik zei dat ik geen zin had om nog twee kilometer te lopen en dan in de middle of nowhere te zitten werd me te verstaan gegeven dat ik het helemaal verkeerd begreep.

Ik zou naar de boerderij gebracht worden, om 19.30 uur worden opgehaald voor het diner in Du Commerce, na het diner weer netjes terug naar de boerderij om te slapen en de volgende ochtend zou ik om half acht opgehaald worden voor het ontbijt.
Na het ontbijt moest ik zelf verder lopen, dat dan weer wel.

Kosten van deze uitspatting? Slapen, viermaal taxi, pilsje, diner met wijn en stevig ontbijt was € 39,50 toutes compris.

Ik heb een paard

Ik heb een paard, twintig kippen, vijgenbomen, appels en geen buren. Ik dacht dat ik buren had, maar de schuur bleek ook van mij.

Ik werd halverwege de middag naar de boerderij gebracht, had een heerlijk rustige middag, werd ‘s avonds voor het diner opgehaald, heb nog met bezoekers van het café gesproken, het was vrijdagavond en de mannen waren uit.

Toen ik op bed lag hoorde in inbrekers rondlopen. Daar zit je dan, en wordt je overvallen. Echt nergens mensen in de buurt, buiten zag ik zelfs geen verlichting van verre bewoning.

De luidruchtigste inbreker bleek de koelkast, toen die was uitgezet, waren er nog ongeïdentificeerde geluiden om me wakker te houden.
Na intensieve naspeuringen bleek ik het rommelen van mijn darmen te horen, zo stil was het op mijn boerderij met de kippen op stok. Nadat ik alle inbrekers had overmeesterd en alle geluiden vertrouwd waren, heb ik heerlijk geslapen.