Het Kloosterfietspad

Mijn Kloosterfietspad Online

Op ontdekkingstocht in Brabant

Wie, wat, wanneer, waar en ook hoe en hoe vaak, zijn woorden aan het begin van een open vraag.
Open vragen worden je gesteld om je jouw verhaal te laten vertellen.
De vragensteller komt zo veel te weten en jij wordt gedwongen na te denken.

Als kleine jongen heb ik bij de verkenners (Scouting, versie 1956) geleerd op hike te gaan.
Onze hopman stuurde ons op pad om vragen te stellen en ontdekkingen te doen en daarvan te vertellen.
Daar heb ik veel van geleerd en ik ga nog steeds graag op hike, ik vertel nog steeds graag verhalen.

Of je nu gaat pelgrimeren, gaat hiken of gaat zwerven, eigenlijk is het gewoon op ontdekkingstocht gaan.
Pelgrims, hikers en zwervers zijn op ontdekkingstocht, dat kan zijn op een beroemd pelgrimspad of gewoon op hun levenspad.
Bewust bezig, vind je op ieder pad nieuwe kennis, ervaring en wijsheid.

Mijn Kloosterpad Online is mijn ontdekkingsreis op Ons Kloosterpad en het Kloosterfietspad, dwars door Noord-Brabant, maar al wandelend en fietsend werd ik ook verschillende keren aan mijn verleden en contacten met kloosters, broeders en zusters herinnerd.
Ik ben in mijn leven meer in contact geweest met kloosters en kloosterlingen, dan ik ooit bewust heb ervaren.

Ik werk nu aan het verder bekend maken van Ons Kloosterpad als gangmaker en ik werk in een projectgroep aan het ontwerp en de publicatie van het Kloosterfietspad. Op deze website doe ik daarvan verslag  en vertel ik de verhalen van die ontdekkingsreis.
Ik nodig iedereen van harte uit ook op ontdekkingsreis te gaan.

Kloosters, kloosterlingen, kloosterordes

Een klooster is een gebouw, woning, zolder, boerderij of een paar kamers waar religieuzen wonen of gewoond hebben.
In Noord Brabant waren er ongeveer 660 kloosters in de loop van de geschiedenis.
Soms zijn die kloosters er nog als compleet werkende communiteit, soms is er alleen nog een monumentaal gebouw, soms is er alleen nog de herinnering en de geschiedenis en is alleen nog het verhaal te horen.

Belangrijker dan de gebouwen waren natuurlijk de bewoners.
Er zijn beschouwende orden, missiepaters en zusters, orden en congregaties met een taak op het sociale terrein in onderwijs of gezondheidszorg.

De laatste decennia lopen omvang en belangstelling voor het kloosterleven terug, veel taken in onderwijs en gezondheidszorg werden door de overheid voorzien, in de missie zijn lokale roepingen ingezet en ook bij beschouwende orden is de toeloop van religieuzen verminderd.
Toch zie je dat op de dag van vandaag beschouwende orden nog het plan hebben door te gaan, terwijl congregaties uit het onderwijs en de gezondheidszorg bezig zijn aan hun voltooiende fase.
Dat houdt in de meeste gevallen in dat kloosters worden omgebouwd of opgenomen in verzorgingshuizen en de bewoners aan het einde van hun leven zijn.

Informatie en informeren

Ik ben geen historicus en ook in het kader van deze informatie rondom het Kloosterfietspad kan ik niet diep graven, daar ben ik niet deskundig genoeg voor. Maar ik wil en kan wel mijn ervaringen met kloosters en kloosterlingen delen en waar ik ze ken zal ik links naar deskundiger informatie opnemen.
Het Kloosterfietspad is voor mij niet alleen een mooi fietspad in Brabant, maar is  ook een mogelijkheid op ontdekkingsreis te gaan en het verhaal te vertellen. Het verhaal vertellen van kloosters en de bewoners en wat mij trof en wat ik er heb gevonden.
Belangrijke achtergrondinformatie vind je in het Bindboek Ons Kloosterpad, dat is uitgekomen in 2021 bij de opening van Ons Kloosterpad. Ook het Kloosterfietspad is geïnspireerd door dat Bindboek. Het is te bestellen in de boekhandel of bij de Boekwinkel van de Abdij van Berne.

Ik werk mee aan het ontwerp en de ontwikkeling van Het Kloosterfietspad,.
Er wordt hard aan gewerkt om de presentatie van het pad voor aanvang van het fietsseizoen te laten plaatsvinden.
De projectgroep zal dat, samen met professionele partijen, aanpakken.

Deze website vertelt over mijn inzet en het plezier dat ik beleef aan dit soort projecten.
Ik hoop hier andere gebruikers van Het Kloosterfietspad en Ons Kloosterpad te ontmoeten en met hen van gedachten te wisselen over het plezier van wandelen en fietsen met het doel rond te kijken en te ontdekken. Iedereen wordt daarom van harte uitgenodigd hier te reageren en zijn ervaringen te delen. Ook jouw ervaringen zijn belangrijk om het verhaal compleet te maken.

Mensen die belangstelling hebben kunnen zich gratis aanmelden voor deze site, ze kunnen alle informatie opzoeken als deze klaar is voor presentatie en ze kunnen vragen stellen en reacties geven voor onderweg.