Het Kloosterfietspad

Mijn Kloosterpad Online

Op ontdekkingstocht in Brabant

Mijn Kloosterpad Online is het verslag van mijn ontdekkingsreis op Ons Kloosterpad en de  ontdekkingsreis bij het Fietsen langs Kloosters, dwars door Noord-Brabant. Dat is een verrassende tocht waarbij ik veel heb geleerd over de ontwikkeling van deze provincie.
Ik werk nu aan het verder bekend maken van Ons Kloosterpad als gangmaker en ik werk in een projectgroep aan het ontwerp en de publicatie van een fietstocht langs kloosters in Brabant.
Op deze website doe ik daarvan verslag  en vertel ik de verhalen van die ontdekkingsreis.
Ik nodig iedereen van harte uit ook op ontdekkingsreis te gaan.

Kloosters, kloosterlingen, kloosterordes

Een klooster is een gebouw, woning, zolder, boerderij of een paar kamers waar religieuzen wonen of gewoond hebben.
In Noord Brabant waren er ongeveer 660 kloosters in de loop van de geschiedenis.
Soms zijn die kloosters er nog als compleet werkende communiteit, soms is er alleen nog een monumentaal gebouw, soms is er alleen nog de herinnering en de geschiedenis en is alleen nog het verhaal te horen.

Belangrijker dan de gebouwen waren natuurlijk de bewoners.
Er zijn beschouwende orden, missiepaters en zusters, orden en congregaties met een taak op het sociale terrein in onderwijs of gezondheidszorg.

De laatste decennia lopen omvang en belangstelling voor het kloosterleven terug, veel taken in onderwijs en gezondheidszorg werden door de overheid voorzien, in de missie zijn lokale roepingen ingezet en ook bij beschouwende orden is de toeloop van religieuzen verminderd.
Toch zie je dat op de dag van vandaag beschouwende orden nog het plan hebben door te gaan, terwijl congregaties uit het onderwijs en de gezondheidszorg bezig zijn aan hun voltooiende fase.
Dat houdt in de meeste gevallen in dat kloosters worden omgebouwd of opgenomen in verzorgingshuizen en de bewoners aan het einde van hun leven zijn.

Informatie en informeren

Ik ben geen historicus en ook in het kader van de informatie rondom het Kloosterspad kan ik niet diep graven, daar ben ik niet deskundig genoeg voor. Maar ik wil en kan wel mijn ervaringen met kloosters en kloosterlingen delen en waar ik ze ken zal ik links naar deskundiger informatie opnemen.
Fietsen langs Kloosters is voor mij niet alleen een mooi fietspad maken in Brabant, het is  ook een mogelijkheid op ontdekkingsreis te gaan en het verhaal te vertellen. Het verhaal vertellen van kloosters en de bewoners en wat mij trof en wat ik er heb gevonden.
Belangrijke achtergrondinformatie vind je in het Bindboek Ons Kloosterpad, dat is uitgekomen in 2021 bij de opening van Ons Kloosterpad. Ook het fietspad is geïnspireerd door dat Bindboek. Het boek is te bestellen in de boekhandel of bij de Boekwinkel van de Abdij van Berne.

Ik werk mee aan het ontwerp en de ontwikkeling van een fietspad langs de kloosters in Babant
Er wordt hard aan gewerkt om de presentatie van het pad zo snel mogelijk te laten plaatsvinden.
De projectgroep zal dat, samen met professionele partijen, aanpakken.
Veel partijen, veel belangen, maken het echter onmogelijk snel te werken en het is niet te verwachten, dat het fietspad dat door de projectgroep voorbereid wordt, nog voor het fietsseizoen 2023 zal worden gepresenteerd.
Omdat ik over mijn ontdekkingstocht door Brabant wil vertellen, heb ik met de projectleiding afgesproken dat ik het fietspad met Pasen 2023 zal uitbrengen in een eenvoudige uitgave op een manier die snel en betrouwbaar werkt, maar zonder veel verschillende partijen te maken is.
De naam die ik ga gebruiken is “Fietsen langs kloosters”.
Lees op deze site hoe jij al nu meteen kunt gaan  Fietsen langs Kloosters.

De website die je nu bekijkt vertelt over mijn inzet en het plezier dat ik beleef aan dit soort projecten.
Ik hoop hier andere gebruikers van het fietspad en Ons Kloosterpad te ontmoeten en met hen van gedachten te wisselen over het plezier van wandelen en fietsen met het doel rond te kijken en te ontdekken.
Iedereen wordt daarom van harte uitgenodigd hier te reageren en zijn ervaringen te delen. Ook jouw ervaringen zijn belangrijk om het verhaal compleet te maken.

Mensen die belangstelling hebben kunnen zich gratis aanmelden voor deze site, ze kunnen alle informatie opzoeken als deze klaar is voor presentatie en ze kunnen vragen stellen en reacties geven voor onderweg.

Drunen, maart 2023.

Frans Bergmans