Kennismaking Kloosterfietspad en Kloosterrondjes

Kloosterfietspad Abdij van Berne

Hoe wordt Ons Kloosterpad een Kloosterfietspad?

Het Kloosterpad is een wandeling van ruim driehonderd kilometer door Midden en Oost Brabant, langs vijftien belangrijke kloosterlocaties. Het bijbehorende “Bindboek Ons Kloosterpad” is een gids en inspiratieboek voor een bijzondere belevenis in sportief maar ook in spiritueel opzicht.

Op basis van het Kloosterpad voor wandelaars, ben ik een Kloosterpad voor fietsers gaan maken, het Kloosterfietspad.
Dat is een doorgaande route die globaal hetzelfde traject neemt als het Kloosterpad, maar lang fietsknooppunten gaat.
Het Kloosterfietspad is een doorgaande fietstocht om meer dagen achter elkaar onderweg te kunnen zijn.

Kloosterrondjes zijn dagtochten op het Kloosterfietspad met de mogelijkheid terug te fietsen naar het uitgangspunt van die dag.

Het Bindboek is ook de leidraad voor de fietstocht en ik raad iedereen aan het boek te kopen en daarmee in de geschiedenis en beleving van het kloosterleven te duiken en stil te staan bij een manier van leven die er toe doet.

Wandelen of fietsen?

Als het over onderweg zijn gaat met de bedoeling met aandacht onderweg te zijn, of onderweg te zijn met belangstelling voor het spirituele wordt al gauw teruggevallen op wandelen, een voettocht.
Pelgrims zijn vaak te voet onderweg naar een met zorg gekozen doel om de beleving van “onderweg zijn” centraal te stellen.
Pelgrimeren, hiken of zwerven doe je bij voorkeur te voet is de geldende mening, alleen dan immers heb je tijd om de langzaam voorbij rollende weg goed te zien en te overdenken.

Er zijn echter heel veel redenen om dat breder te bekijken.

Als wandeltrainer weet ik dat er niet zo heel veel mensen in staat zijn om wandelingen van vijftien tot twintig kilometer te maken. Zeker als je naar het leger van pensionado’s kijkt dat nog beweegt is de groep fietsers groter dan de groep wandelaars. Voor hen is een fietstocht van dertig of veertig kilometer meer haalbaar dan een wandeling van de helft.

In mijn wandelcentrum heb ik ruim vijftien jaar geprobeerd meer mensen te laten bewegen, nu ik een dagje ouder ben geworden en zelf van de e-bike geniet, vind ik het zinvol om de wandeltocht Ons Kloosterpad ook te documenteren als Kloosterfietspad met Kloosterrondjes voor fietsers.

Hoe is het Kloosterfietspad voor opgezet?
Ik wil iedereen die serieus een of meerdere Kloosterrondjes wil rijden aanraden het Bindboek Ons Kloosterpad te kopen. Op een andere plek op deze site heb ik er een korte omschrijving van gemaakt en een link erbij geplaatst naar de verkooppunten. Zo haal je alle achterrond informatie in huis, ik ga die hier niet kopiëren.

Het Kloosterfietspad kan natuurlijk gereden worden als een meerdaagse doorgaande fietstocht met verblijf onderweg in kloosters of andere logeeradressen. Daarover op deze site en in het Bindboek meer.

De start en eindpunten zijn niet hetzelfde als die van de wandeltocht omdat fietsen nu eenmaal anders georganiseerd moet worden. Met wandelen kun gebruik maken van het openbaar vervoer.
Fietsen en openbaar vervoer gaat niet samen, daarom is het begin van een fietsetappe meestal gepland vanaf een gratis parkeerplaats.
Daardoor kun je het Kloosterfietspad ook fietsen in Kloosterrondjes. Je neemt de fiets achter op de auto mee naar het begin van een etappe, fietst de etappe en gaat met een retour-etappe weer naar het vertrekpunt, daardoor ontstaan Kloosterrondjes. Ze zijn tussen de dertig en vijftig kilometer lang, dus heel goed te doen voor fietsers en e-bikers.

Ontmoeten

Een tocht over het Kloosterfietspad zoals hier omschreven schept de mogelijkheid aandacht te hebben voor stilte en het beleven van ruimte in de natuur, maar ook in de kloosters en kloosterkerken onderweg.
Maar je moet je wel beseffen dat kloosters eigen regels hebben en dat kloosterlingen bezig zijn met hun dagorde, meestal in beslotenheid en met aandacht voor het moment. Men zit in het klooster niet te wachten op groepen fietsers die nonnetje of paters komen kijken.
Je kunt mede-fietsers of wandelaars ontmoeten en er contact mee leggen, wat tot waardevolle gesprekken kan leiden als je je daarvoor openstelt.

Door rond te gaan in het landschap en het Bindboek als leidraad te nemen kun je een schitterende ervaring bouwen en genieten van het moment.

Bijdrage

Het Kloosterpad kan bijdragen tot het in stand houden van materieel en immaterieel erfgoed.
De monumentale kloosters zijn kostbaar in onderhoud en exploitatie.
Met de aanschaf van het Bindboek en het kopen van de “souvenirs” die bij verschillende kloosters verkocht worden steun je de kloosters en draag je je steentje bij aan het bewaren van sfeer en historie.
Bij verschillende kloosters zijn ook winkels waar boeken of kloosterproducten verkocht worden.
Dat gaat vanaf het bekende kloosterbier tot aan heiligenbeeldjes of lekkere jam.

Zorgvuldig en met aandacht

Onnodig te zeggen dat je onderweg rekening houdt met de natuur, met anderen die samen met je onderweg zijn, maar niet in de laatste plaats met de kloosters en kloostertuinen.
De tocht doet plaatsen aan waar het religieuze leven nog steeds plaatsvindt. Stilte is de kracht van deze plekken, stilte is gemakkelijk te doorbreken. Respecteer als gebruiker van het Kloosterpad de stilte en het dagritme van de kloostergemeenschappen.

Hoe werkt de fietsroute?

De route staat op deze website en per etappe is een aparte pagina met gegevens opgenomen.
Aangegeven is hoe je volgens mij gemakkelijk kunt starten en parkeren, hoe je de tocht rijd en de retour-etappe maakt.

Je kunt eenvoudig de knooppunten dowloaden. We maken gebruik van de fietsknooppunten, die staan aangegeven langs de weg. Het vraagt wel enige oefening deze knooppunten terug te vinden, maar een attente fietser lukt dat gemakkelijk.

Werk je graag met een fietsapp? Voor gebruikers van apps en navigatiesystemen is er per etappen een aparte etapperoute en retour-etappe beschikbaar als GPX en als KML-bestand.
Per etappe zijn de gegevens ook in Komoot beschikbaar.

Omdat we de officiële fietsknooppunten volgen, kunnen de etappes in twee richtingen gereden worden.

Over het gebruik van apps maaak ik een aparte blog.

Related Articles