Kennismaking Kloosterfietspad en Kloosterrondjes

Kloosterfietspad Abdij van Berne

Hoe wordt Ons Kloosterpad een Kloosterfietspad?

Ons Kloosterpad is een wandeling van ruim driehonderd kilometer door Midden en Oost Brabant, langs vijftien belangrijke kloosterlocaties. Het bijbehorende “Bindboek Ons Kloosterpad” is een gids en inspiratieboek voor een bijzondere belevenis in sportief maar ook in spiritueel opzicht.

Op basis van het Kloosterpad voor wandelaars, ben ik een Kloosterpad voor fietsers gaan maken, het Kloosterfietspad.
Dat is een doorgaande route die globaal hetzelfde traject neemt als het Kloosterpad, maar lang fietsknooppunten gaat.
Het Kloosterfietspad is een doorgaande fietstocht om meer dagen achter elkaar onderweg te kunnen zijn.

Kloosterrondjes zijn dagtochten op het Kloosterfietspad met de mogelijkheid terug te fietsen naar het uitgangspunt van die dag. Dat betkent dat je dagtochten kunt maken, waarbij je een deel van de dag fiets en een ander deel besteed aan het bezoeken van kloosters of musea.

Het Bindboek Ons Kloosterpad is ook de leidraad voor het Kloosterfietspad en ik raad iedereen aan het boek te kopen en daarmee in de geschiedenis en beleving van het kloosterleven te duiken en stil te staan bij een manier van leven die er toe doet.

Wandelen of fietsen?

Als het over onderweg zijn gaat met de bedoeling met aandacht onderweg te zijn, of onderweg te zijn met belangstelling voor het spirituele wordt al gauw teruggevallen op wandelen, een voettocht.
Pelgrims zijn vaak te voet onderweg naar een met zorg gekozen doel om de beleving van “onderweg zijn” centraal te stellen.
Pelgrimeren, hiken of zwerven doe je bij voorkeur te voet is de geldende mening, alleen dan immers heb je tijd om de langzaam voorbij rollende weg goed te zien en te overdenken.

Er zijn echter heel veel redenen om dat breder te bekijken.

Als wandeltrainer weet ik dat er niet zo heel veel mensen in staat zijn om wandelingen van vijftien tot twintig kilometer te maken. Zeker als je naar het leger van pensionado’s kijkt dat nog beweegt is de groep fietsers groter dan de groep wandelaars. Voor hen is een fietstocht van dertig of veertig kilometer meer haalbaar dan een wandeling van de helft.

In mijn wandelcentrum heb ik ruim vijftien jaar geprobeerd meer mensen te laten bewegen, nu ik een dagje ouder ben geworden en zelf van de e-bike geniet, vind ik het zinvol om de wandeltocht Ons Kloosterpad ook te documenteren als Kloosterfietspad met Kloosterrondjes voor fietsers.

Hoe is het Kloosterfietspad voor opgezet?


Ik wil iedereen die serieus een of meerdere Kloosterrondjes wil rijden aanraden het Bindboek Ons Kloosterpad te kopen. Je kunt het Bindboek kopen bij verschillende kloosters onderweg of bestellen bij Berne Media.

Het Kloosterfietspad kan natuurlijk gereden worden als een meerdaagse doorgaande fietstocht met verblijf onderweg in kloosters of op andere logeeradressen. Daarover op deze site en in het Bindboek meer.

De start en eindpunten zijn niet hetzelfde als die van de wandeltocht omdat fietsen nu eenmaal anders georganiseerd moet worden. Met wandelen kun gebruik maken van het openbaar vervoer.
Fietsen en openbaar vervoer gaat niet samen, daarom is het begin van een fietsetappe meestal gepland vanaf een (gratis) parkeerplaats.
Daardoor kun je het Kloosterfietspad ook fietsen in Kloosterrondjes. Je neemt de fiets achter op de auto mee naar het begin van een etappe, fietst de etappe en gaat met een retour-etappe weer naar het vertrekpunt terug, zo ontstaan Kloosterrondjes. Ze zijn tussen de dertig en tachtig kilometer lang, dus heel goed te doen voor fietsers en e-bikers.

Ontmoeten

Een tocht over het Kloosterfietspad zoals hier omschreven schept de mogelijkheid aandacht te hebben voor stilte en het beleven van ruimte in de natuur, maar ook kun je “ontmoeten” in de kloosters en kloosterkerken onderweg.

Maar je moet je wel beseffen dat kloosters eigen regels hebben en dat kloosterlingen bezig zijn met hun eigen dagorde, meestal in beslotenheid en met aandacht voor het moment. Ik las een treffende paragraaf op de website van de Clarissen te Megen.

Citaat:

Dagelijks leven

De maatgang van de tijd wordt bepaald door de liturgische tijden en feesten van de kerkelijke jaarcyclus. Het getijdengebed ordent de dag. Dit gemeenschapsgebed voedt de persoonlijke meditatie. Behalve door lezingen uit de H. Schrift en teksten van geestelijke schrijvers, zingen wij psalmen en andere Bijbelse teksten.
Zingen en lezen worden afgewisseld met stilte om wat je raakt, binnen te laten komen.
Onze dag is opgebouwd rond die gebedsdiensten en persoonlijk gebed: Wie met ons mee wil bidden, is van harte welkom in onze gebedsdiensten! Schroom dus niet om aan te bellen. 

Werkzaamheden

Wij werken om in ons levensonderhoud te voorzien. Samen zorgen wij voor de liturgie, voor ons eten, onze kleren, ons huis.
Wij werken in onze hostiebakkerij en ontvangen gasten, zoals u op andere pagina’s kunt lezen. Ook is er ruimte voor ieders aanleg en creativiteit. Bij het werk gaat het om aandachtig met de dingen bezig te zijn, zodat de onderstroom van gebed en toewijding niet stokt. Evenwicht tussen gebed en werk is van belang. Centraal staat daarbij de vraag: door wie of wat ben ik bezet of laat ik mij bezetten?

Einde citaat.

Men zit in het klooster niet te wachten op groepen fietsers, die nonnetje of paters komen kijken, maar je bent meestal welkom als je mee wilt doen in de gebedsdiensten. Daarbij vraagt men soms of je komt luisteren of dat je wilt meedoen.
KIjk in het Bindboek en op de de praktische informatie van Brabants Kloosterleven  naar wat de mogelijkheden zijn.

Bijdrage

Het Kloosterpad kan bijdragen tot het in stand houden van materieel en immaterieel erfgoed.
De monumentale kloosters zijn kostbaar in onderhoud en exploitatie.
Met de aanschaf van het Bindboek en het kopen van de “souvenirs” die bij verschillende kloosters verkocht worden steun je de kloosters en draag je je steentje bij aan het bewaren van sfeer en historie.
Bij verschillende kloosters zijn ook winkels waar boeken of kloosterproducten verkocht worden.
Dat gaat vanaf het bekende kloosterbier tot aan heiligenbeeldjes of lekkere jam.

Zorgvuldig en met aandacht

Onnodig te zeggen dat je onderweg rekening houdt met de natuur, met anderen die samen met je onderweg zijn, maar niet in de laatste plaats met de kloosters en kloostertuinen.
De tocht doet plaatsen aan waar het religieuze leven nog steeds plaatsvindt. Stilte is de kracht van deze plekken, stilte is gemakkelijk te doorbreken. Respecteer als gebruiker van het Kloosterpad de stilte en het dagritme van de kloostergemeenschappen.

Hoe werkt de fietsroute?

De route staat hier per etappe beschreven..
Aangegeven is hoe je gemakkelijk kunt starten en parkeren, hoe je de tocht rijdt en de retour-etappe maakt.

Je kunt eenvoudig de knooppunten downloaden. We maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk.
Het vraagt wel enige oefening en soms lenigheid van begrip voor de denkwijze van de ontwerper om deze knooppunten terug te vinden, maar een attente fietser lukt dat gemakkelijk.

Werk je graag met een fietsapp? Voor gebruikers van apps en navigatiesystemen is er per etappen een aparte etapperoute en retour-etappe beschikbaar als GPX en als KML-bestand.
Per etappe zijn de gegevens ook in Komoot beschikbaar.

Omdat we de officiële fietsknooppunten volgen, kunnen de etappes in twee richtingen gereden worden.

Lees het blog over navigeren om gemakkelijk je weg te vinden.

Gerelateerde Artikelen