1.1 Kloosterfietspad

Handleiding Fietsen langs Kloosters

Wat is Fietsen langs Kloosters?

Fietsen langs Kloosters is een fietstocht gebaseerd op Bindboek Ons Kloosterpad. De tocht volgt in principe Ons Kloosterpad maar is veel uitgebreider.
Bij Ons Kloosterpad, lengte 330 km, wordt alleen Midden en Oost Brabant aangedaan. Fietsen langs Kloosters is een fietstocht van ruim 700 km door geheel Noord-Brabant.
We komen in Bergen op Zoom en in Grave, in Megen en in Vessem, langs heel veel kloosters of voormalige kloosters en de vier topmonumenten van Noord-Brabant.
Ook zijn verschillende mooie natuurgebieden in de route opgenomen.

Hoe zijn de routes onderverdeeld?

De fietstocht is onderverdeeld in elf etappes, samen vormen ze een langeafstandsfietspad van ongeveer 720 km. De etappes zijn tussen de 60 en 70 km lang.
Omdat lang niet iedereen meer dagen onderweg kan gaan en omdat de lengte van de etappes niet voor iedereen haalbaar is, heb ik de etappes verdeeld in etappe-rondjes en dagtochten, lengte tussen de 40 en 55 km.
Je kunt dan met de fiets op de auto naar een veilige parkeerplek en vandaar een dagtocht maken, een rondje fietsen dus.
Als je al deze dagtochten gefiets hebt, heb je etappes ook gereden.

Hoe kun je snel op pad?

Om goed voorbereid op pad te gaan met Fietsen langs Kloosters is het raadzaam om deze handleiding door te nemen, zodat je weet hoe ik de documentatie heb opgebouwd.

Ik heb geprobeerd de opbouw zo eenvoudig mogelijk te houden, zodat je kunt navigeren met een geschreven lijstje nummers, maar ook met de bekende navigatie-apps voor gevorderden.

Voor de routebeschrijvingen heb ik een website gebouwd die gebruikt kan worden op je smartfoon. De website is zo uitgevoerd dat die te lezen en te gebruiken is als een app.

Deze app heet Onderweg en is gratis te downloaden volgens de instructie op SteedsOnderweg.nl.

Hoe zijn de routes opgebouwd?

De routes zijn opgebouwd met fietsknooppunten uit het netwerk van de Provincie Noord Brabant.
Dat heeft zijn beperkingen, omdat je niet altijd precies kunt komen waar je even wat wilt zien, maar het heeft het grote voordeel dat het netwerk is opgenomen in allerlei toepassingen.
Die toepassingen vind je terug in apps om te navigeren, apps om routes te bouwen en ook in Open Street Maps, kaarten die voor algemeen gebruik zijn vrijgegeven.

Alle routes van dit fietspad zijn gebaseerd op de Fietsknoop-app.
Je vindt die in de bekende app-stores van Google en Apple.
De gratis versie van de app voldoet, maar voor de betaalde versie, per jaar € 5,99 zonder automatische verlenging, krijg je meer mogelijkheden en heb je geen last van advertenties.

Wat heb je nodig?

Als je niks hebt met navigeren op de telefoon of gps-toestel, kun je volstaan met het bekijken van de website SteedsOnderweg.nl.
Je zoekt er de etappe of dagtocht op die je wilt fietsen en meteen als je de juiste pagina opent zie je een lijst met fietsknooppunten die je kunt overschrijven of afdrukken.
Dat is de simpelste manier om op pad te gaan. Ik raad je aan ook het routekaartje te bekijken en de routeomschrijving te lezen om meer te weten over wat je onderweg zult tegenkomen en kunt zien.

Dat kun je uitbreiden met het lezen van alle informatie die ik met links in de routeomschrijving heb toegevoegd of nog ga toevoegen.
Dat laatste zal zeker gebeuren, want ik ga zelf ook fietsen en zal verhalen vertellen over wat ik gezien en beleefd heb.

Heb je nog meer nodig?

Dat ligt aan jou.
Wil je het simpel houden zoals ik hier eerder aangaf, dan heb je verder niks nodig, maar er is wel meer.

Als je gewend bent met apps op je smartfoorn te navigeren, moet je enkele stappen meer zetten, maar die zijn met een beetje ervaring gemakkelijk te zetten.

Op de pagina waar de gegevens van een bepaald etappe of dagtocht staan staat ook een lijst met de naam: Fietsknoop Servicebericht.
Zorg dat de Fietsknoop-app op je smartfoon staat en klik in de lijst van het servicebericht op de naam van de tocht die je wilt fietsen.
De betreffende tocht zal zich in Fietsknoop openen en je kunt op pad.

Waarschuwing bij gebruik van smartfoon

Een belangrijke functie van je smartfoon, als je onderweg bent, is het gebruik als je hulp nodig hebt.
Als we in het pré-telefoon-tijdperk op pad gingen was het devies altijd; als er een een ongeluk krijgt, moet er iemand zijn om hem of haar te helpen en bij te staan en er moet er iemand zijn om hulp te gaan zoeken.

Nu kun je die derde persoon zien in je telefoon, die kun je gebruiken om hulp te zoeken.
Maar dan moet de batterij niet leeg zijn als je moet bellen voor hulp.
Daarom adviseer ik nadrukkelijk, dat als je met de telefoon navigeert er voor te zorgen dat je een powerbank bij je hebt als extra batterij capaciteit.

Gebruik Fietsknoop-app

Je kunt Fietsknoop op de volgende manieren gebruiken:

  1. Gebruik alleen de knooppuntendie ik opgeef en schrijf die over of druk die af.
  2. Je kunt ook de Onderweg-app op je telefoon open laten staanop de plaats waar je de knoopuntenlijst kunt zien
  3. Wil je echt actief navigerengebruik dan de Fietsknoop-app.
    Op iedere pagina van de Onderweg-app staat een overzicht van de routes op Fietsknoop. Die lijst heet Fietsknoop Servicebericht.
    Klik de etappe of dagtocht van jouw keuze aan en die route opent op Fietsknoop. Zet de gps aan en je kunt op pad.
  4. Wil je een gpx-bestand downloaden om te gebruiken in een app als Komoot of OSMand.
    Downloaden is mogelijk rechtstreeks vanuit de Fietsknoop-app.
  5. Wil je liever een kml-bestand om te gebruiken in een app als Organic Maps of Google-maps, converteer dan het gpx-bestand.