Voorkom een beet!

Het is de schrik van menig mens: een rode vlek of ring op de huid. Het zal toch niet de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet zijn?
De Week van de Teek maakt ons bewust van de risico’s van een tekenbeet. En dat is nodig ook, want het aantal tekenbeten neemt jaarlijks met ongeveer 10% toe en ligt inmiddels al rond de 1,3 miljoen.
Zolang de aarde verder opwarmt, zet deze trend zich door, want de teek zit er graag warmpjes bij.
Wil je weten hoe je de kans op een tekenbeet verkleint en hoe je na zo’n beet het beste kunt handelen?

De eerste tekenbeten van dit jaar zijn alweer gemeld op www.tekenradar.nl. Omdat deze spinachtig beestjes pas vanaf 7°C goed gedijen, zal het aantal meldingen de komende weken snel toenemen.

De meeste tekenbeten komen voor van maart t/m oktober, met een piek in juni en juli.
Wandelt u veel in de natuur? Wees dan extra alert op tekenbeten.
We beantwoorden de volgende belangrijke vragen:

  • wat is het gevaar van een teek?
  • waar is het risico op een tekenbeet het grootst?
  • hoe weet u of u de ziekte van Lyme heeft?
  • hoe verkleint u de kans op de ziekte van Lyme?
  • wat is het risico van hersenvliesontsteking na een tekenbeet?

 

Wat is het gevaar van een teek?

Een teek is alleen gevaarlijk wanneer hij is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt: de Borrelia burgdorferi. Wanneer u wordt gebeten door een teek die deze bacterie bij zich draagt, kunt u de ziekte van Lyme krijgen. Bijna 20% van alle teken is met deze bacterie besmet. Na een tekenbeet krijgt ongeveer 2% van de slachtoffers de ziekte van Lyme. In Nederland zijn dat om en nabij de 25.000 mensen per jaar.

Omdat een tekenbeet meestal pijnloos is, merk je hem pas op wanneer het eerste symptoom van Lyme zich voordoet: een uitbreidende rode kring of vlek rond de plek van de beet. Een teek zuigt zich na de beet vol met bloed en blijft voor dit doel soms uren of zelfs dagen ongemerkt op uw huid zitten. Hoe sneller u de teek ontdekt, hoe kleiner de kans op een besmetting met de Borrelia bacterie.

Waar is het risico op een tekenbeet het grootst?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes en leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze komen het meeste voor in hoog (schaduwrijk) gras of tussen dode bladeren (in het mos) bij bomen of struiken. Een teek kan vanuit een boom, struik of hoog gras op passerende dieren of mensen overstappen. Dat teken uit bomen vallen of springen is een fabeltje.

In Gelderland worden de meeste tekenbeten gemeld: meer dan 20% van de ongeveer 10.000 meldingen komen uit deze provincie. De kans op een tekenbeet per inwoner is het grootst in Drenthe.

Eenmaal overgestapt op uw lichaam nestelt een teek zich daar graag op warme, vochtige plaatsen zoals oksels, liezen, knieholtes en achter de oren. Maar hij kruipt ook graag naar de rand van uw ondergoed, uw bilspleet of de haargrens in uw nek.

Op de website van Rovince kunt uitvinden of u de ziekte van Lyme heeft en hoe u de kans op ziekte van Lyme kan voorkomen.

Tip van de trainer.

Controleer na een wandeling door de natuur je lichaam op tekenbeten.

Verwijder een eventuele teek zorgvuldig en maak een aantekening in je agenda op een tijdstip drie weken na de beet. Je kunt dan de plaats van de beet nog eens controleren. Grote kans dat je geen nadelige gevolgen ziet of ondervindt.
Naar het schijnt zijn de teken bij ons in de bossen niet of in mindere mate besmet.

Dus geen paniek, maar wel zorgvuldig controleren en bij twijfel de huisarts raadplegen.