TRAINEN VOOR EEN WANDELEVENEMENT.

Hoe pak je dan aan ?

Wij bieden trainingsschema’s die je kunt gebruiken om te trainen voor een bepaald evenement. Als je wilt, maken we een schema op maat voor je, waarbij we rekening houden met jouw specifieke beginsituatie en de uitdaging waar je voor wilt gaan.

De schema’s worden gemaakt door Frans Bergmans, hij is wandeltrainer bij Wandelcentrum Drunense Duinen en al vele jaren lid van het begeleidingsteam van Via Vierdaagse.
Via Vierdaagse is het project dat beginnende wandelaars in staat stelt vroegtijdig in het jaar te kunnen beginnen aan trainen voor de Vierdaagse.

Alle trainingsschema kunnen in een digitaal logboek worden opgenomen, je kunt dan in een eigen logboek je vorderingen en prestaties bijhouden. Ook bestaat de mogelijkheid dat een trainer of personal coach mee kijkt en je begeleidt.

Training leidt tot verandering, verandering moet langs de geleidelijke weg om problemen te voorkomen. Bij al onze schema’s gaan we er van uit dat training lang de geleidelijke weg gaat. Veel blessures bij wandelaars zijn het gevolg van overbelasting, dat willen we voorkomen door de programma’s die wij opstellen.

Weinig mensen kennen hun fysieke mogelijkheden, weinig mensen verstaan de kunst naar hun lichaam te luisteren. Training is ook een oefening in aandacht voor je eigen lijf en leden en kan er toe leiden dat je verstandig met je lichaam omgaat.

Hoe training opbouwen?

Van wandelen wordt je moe en takel je af. Kijk maar op de eerste grafiek.

De oranje lijn geeft je basisconditie weer. Een mooie gelijkmatige lijn die op hetzelfde niveau verder kabbelt. Alleen als je te weinig doet buigt die lijn naar beneden af en op de lange duur wordt je fysiek slechter, dat is de paarse lijn. Als je gaat trainen- rode lijn- gaat je vermogen om een prestatie te leveren naar beneden. Immers als je lang genoeg hard werkt of wandelt gaat het “kaarsje” uit.

Aan het einde van de training zit je in een dal. Je moet gaan rusten.

Dit staat er zo maar, maar zou eigenlijk in hoofdletters geschreven moeten worden;

JE MOET GAAN RUSTEN.

Als je gaat rusten krijg je jouw prestatie-vermogen weer terug, de rode lijn klimt uit het dal. En dan gebeurt er iets waar we het allemaal voor doen. De prestatiecurve blijft nog een eindje door klimmen.

Die extra stijging heet supercompensatie.

Na een tijdje vlakt dat weer af en keert je prestatievermogen terug naar het voor jou normale niveau.

Zoals je ziet duurt dit hele proces ongeveer drie dagen.

Iedere week éénmaal trainen?

In de grafiek over trainen met grote tussenpozen, zie je getekend wat er gebeurt als je iedere week één keer gaat trainen.

Je bent weer keurig op het niveau terug van het moment dat je goede voornemens maakte. Het wandelen zal op den duur wel gemakkelijker gaan, maar voornamelijk omdat je er mentaal aan gewend raakt.

Fysieke prestaties gaan niet verbeteren als je zo blijft trainen.

Iedere dag trainen?

In de grafiek “het gevolg van verkeerd trainen” laten we zien wat er gebeurt als je kort na elkaar traint.
Als je gaat trainen als je nog niet voldoende uitgerust bent, begin je onder je basisniveau al kracht te gebruiken en zak je verder weg.

Uiteindelijk zul je na iedere training verder terugzakken. Een topsporter kan een ander schema aanhouden, hij heeft veel meer tijd om te trainen, maar ook duidelijk meer tijd om te rusten.

Goed trainen?

In de laatste grafiek zie je wat er met je prestatievermogen gebeurd als je op de goede manier traint. Je traint lekker, neemt daarna de tijd om goed te rusten en daarna herhaalt zich die cyclus van trainen en rusten. Deze werkwijze op een bepaalde manier in je leven inpassen kan veel wandelplezier geven.

 

Wij hebben een oefenprogramma opgesteld, dat rekening houdt met de hierboven uitgelegde principes. Het systeem houdt er echter ook rekening mee dat mensen met drukke taken in gezin en werk met het schema kunnen werken.
Wij denken dat het goed is drie keer per week te lopen, maar dat hoeft niet drie keer in de week een heel dagdeel te zijn.
Afhankelijk van het schema dat je samen met je coach uitkiest, ga je twee keer in de week een bepaalde tijd wandelen en een keer in de week een bepaalde afstand.

In het begin van het schema is die tijd beperkter, later in het schema loopt die tijd verder uit.

Dat is ook zo met afstanden, je begint met een kortere afstand en afhankelijk van de door jou gekozen uitdaging loopt die afstand verder op.

Filmpje !!

Je kunt de hele theorie van supercompensatie ook gemakkelijk bekijken op drie videofilms op deze site.

Klik daarvoor op deze link.