Strandwandeling Zandmotor DeltaDuin

De Zandmotor ligt voor de kust bij Monster, tussen Hoek van Holland en Kijkduin. Het is een walhalla voor kust- en wadvogels en met een beetje geluk duikt er een zeehond op!

Zandmotor DeltaDuin is een voor de kust van Nederland bij Ter Heijde aangelegde kunstmatige zandbank in de vorm van een schiereiland. Onder invloed van golven, wind en de stroming langs de kust naar het noorden verandert de zandbank. Het zand ervan verspreidt zich in de loop der jaren verder langs de kust. Het is een experiment in het kader van dynamisch kustbeheer met de bedoeling natuurlijke processen te gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden. Het project werd naar aanleiding van een publieksprijsvraag voor een passende naam DeltaDuin genoemd.
Het schiereiland is in 2011 ten behoeve van de kustverdediging en het kustonderhoud door Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland aangelegd. Voor de Delflandse kust tussen Hoek van Holland en Kijkduin is het natuurlijke strand en de duinenrij relatief smal en was voorheen geregeld aanvulling van zand noodzakelijk. Het uit elders opgezogen zand gemaakte kunstwerk kreeg de vorm van een strandhaak of haakwal. Behalve het schiereiland liggen er onder water nog twee zandtoevoegingen. Naar verwachting zullen door deze ingreep in de zone tussen Hoek van Holland en Scheveningen bredere stranden en duinen ontstaan. De aanleg van deze zandmotor kostte 70 miljoen euro. Indien hij werkt zoals bedoeld zijn tot 2031 jaar ter plaatse geen verdere zandsuppleties nodig.

 

Praktische informatie

De lengte van de wandeling ligt tussen de 9 en 14 kilometer, dit is afhankelijk van het weer.

We gaan wandelen in het duingebied tussen Kijkduin en de Zandmotor.
Afhankelijk van het weer kiezen we onze route in meer open gebied of juist beschut in het binnenland. In recreatiepark Madestein is het ook mooi wandelen.

We gaan in iedere geval één route langs het strand, we kiezen dan de wind mee. Met de juiste kleding aan en de wind in de rug kun je zelfs wandelend surfen.
Ook weer afhankelijk van het weer lopen we een route van 9 tot 14 kilometer en zorgen we hoe dan ook te genieten van een voor velen misschien nieuwe omgeving.

Zoals gewoonlijk zoeken we een plaatsje voor een picknick waarbij we eigen brood en drank gebruiken, maar als het weer erg nat, koud of winderig is, maken we een korte stop om even te rusten en gaan we aan het einde in Kijkduin een plekje zoeken in een horecagelegenheid om wat te drinken. (Consumptie voor eigen rekening).

We vertrekken op zondag 4 maart om 10.00 uur en zijn omstreeks 14.00 uur terug bij de start.

Route informatie

We vertrekken vanaf de parkeerplaats Machiel Vrijenhoeklaan, Den Haag. Dat is ten zuiden van Kijkduin.
De Machiel Vrijenhoeklaan is een lange laan vanuit Kijkduin richting zuid (Ockenburg).
Ongeveer halverwege is aan de linkerkant een parkeerplaats. Maar er is heel veel ruimte.

Routeomschrijving:

Vanaf het noorden of het midden van het land rijd je naar Den Haag.
Op het Prins Clausplein, dat is het verkeersplein waar de A12 en de A4 elkaar kruisen, ga je richting Rotterdam. Al gauw ga je rechtdoor Den Haag-Zuid aanhouden en ga je NIET rechts aanhouden naar Rotterdam.
Bij Afslag 12 volg je Ring Den Haag-Zuid , later Ring Wippolderlaan.
Na 10 km, je bent dan in Kijkduin, sla je linksaf naar Machiel Vrijenhoeklaan.

Vanaf het zuiden via Rotterdan naar Den Haag over de A4, niet de gebruikelijke route over de A13.
Bij Afslag 12 volg je Ring Den Haag-Zuid , later Ring Wippolderlaan.
Na 10 km, je bent dan in Kijkduin, sla je linksaf naar Machiel Vrijenhoeklaan.

Als je navigatie wilt gebruiken kun je ingeven: Machiel Vrijenhoeklaan 450 Den Haag

Vertrekpunt.
Op het vertrekpunt zijn geen voorzieningen, sanitaire stops  onderweg naar Den Haag inleggen.

Deelname introducé

Vaste deelnemers aan het wandelcentrum kunnen gratis deelnemen en mogen een familielid of bekende introduceren.
Als je een stempelkaart van het wandelcentrum hebt kun je iemand introduceren, we verrekenen dat met een strip.
Mensen die af en toe mee willen lopen kunnen hun deelname reserveren in de wandelshop.