Verlanglijstje

De een heeft een bucketlist, de ander houdt het op een verlanglijstje. Op ons lijstje stond nog Noorwegen, de beklimming naar de Preekstoel wilde ik heel graag doen.

Tevoren hadden we in Nederland al gehoord van mensen die tijdens de beklimming waren omgedraaid, te zwaar, te moeilijk, te glad.
Te veel problemen, te weinig conditie en uithoudingsvermogen.

Dat wilden wij wel eens testen.

We weten hoe een uitdaging aan te pakken.

Preekstoel

De Preikestolen of Prekestolen (letterlijk: de Preekstoel) is een klif, die 605 meter boven de Lysefjord uitsteekt. Preikestolen is gelegen in Noorwegen, in de provincie Rogaland.

Het is een toeristische bezienswaardigheid in het westen van Noorwegen, ongeveer 50 kilometer van Stavanger.

Op de Preekstoel heb je een schitterend uitzicht over fjorden en bergen.
De bezienswaardigheid is door middel van een met stenen gemarkeerde wandelroute bereikbaar.
De wandeling is ongeveer vier kilometer lang en je moet ongeveer 400 hoogtemeters overwinnen.

Dat lijkt een eitje, maar de “gemarkeerde wandelroute” bestaat voornamelijk uit klauterstenen.

In beweging blijven

Mensen met een goede gezondheid en gemiddelde wandelervaring kunnen deze tocht goed lopen. Natuurlijk moet je voorzichtig zijn, het blijft een bergwandeling, maar we vinden het niet gevaarlijk als je rustig aan doet en niet al teveel last hebt van hoogtevrees.

Wij zijn blij dat we in beweging blijven en konden met trots vaststellen dat van de ruim drieduizend mensen die op deze dag naar boven gingen er 99 % veel jonger was dan wij.

Op een dag als deze werd is bewezen, dat blijven bewegen loont en je kwaliteit van leven op peil houdt.

De beloning

Het geeft veel voldoening als je een prestatie als deze zonder blessures en en spierpijn kunt afwerken. Je voelt je hele lijf, maar het voelt goed en na een goede nachtrust is er niks meer van de inspanningen te merken.

Onderweg merken we wel dat we bij de oudsten horen op die dag. Jongeren geven je de ruimte als dat nodig is en maken een plaatsje vrij om je een plekje te geven om te rusten. Best leuk, maar je voelt wel dat je oud bent, dat is weer een nadeel. Gelukkig staan diezelfde jongeren niet voor je op in het openbaar vervoer. Als ze dat gaan doen ben je echt oud.

We glunderen wel bij het compliment dat we krijgen van een dokter van de Bergreddersdienst.
Als wij weer bijna beneden zijn, komen een heel peloton reddingswerkers naar boven gestormd. Kennelijk is er achter ons iets gebeurd, de dames en heren hebben erge haast.
De slankste mannen en vrouwen voorop, de wat zwaardere mannen flink achteraan.

Compliment

Een tijdje achter de ploeg aan, kwam een jongere man op zijn gemak aanlopen, hij was ook in het uniform van de bergredders, hij nam de tijd om naar boven te gaan. Wij zaten naast het pad op een rotsblok en keken het allemaal maar eens aan.

Toen ik zei tegen Corry: “Dat is de dokter, die vertrouwt op het oordeel van zijn soldaten. Als het ernstig is roepen ze de helikopter, als het niet ernstig is lossen ze het zelf op. Hij kan dus gerust kalm aan doen.”

De man was communicatief erg sterk, hij begreep wat ik zei , lachte en kwam erbij zitten. Hij vroeg ons of we aan het stijgen of dalen waren en informeerde naar onze leeftijd. Toen hij op de hoogte was stond hij lachend op en zei; “Respect.”
Dat deed goed.

Toen we later de traumahelikopter hoorden komen en weer snel zagen weg vliegen, wisten we dat het serieus was.

 

 

Wie is de bikkel?

Een tocht als deze is een echte bergwandeling.
Je moet hoe dan ook op slecht weer zijn voorbereid. Regen en wind op grotere hoogte en in rotsachtig terrein hebben een bepalende invloed als het over de moeilijkheidsgraad van de tocht gaat.

Zorg in ieder geval voor goed schoeisel. Natuurlijk ook warme en functionele kleding.
In de rugzak een warme trui, een paar droge sokken en eten en drinken.

Wij zorgen altijd voor een goede uitrusting.

Een flesje water, een korte broek en gympies zijn volsterkt onvoldoende.

VINDT JE DIT BERICHT INTERESSANT VOOR JE VRIENDEN?
OF KEN JE IEMAND DIE GRAAG MET ONS MEE ZOU DOEN?
DEEL ONS BERICHT OP DE SOCIALE MEDIA MET ONDERSTAANDE KNOPPEN.