Een nuttige dag

Zondag 24 februari 2019, zonovergoten.
Deze dag hebben we besteed om eens samen op pad te gaan en te oefenen voor onszelf, een route te controleren en schoenen te testen.

samen op pad

Een trainingstochtje

Trainen is oefenen, leren en ontdekken wat je al kunt, wat je nog moet leren en wat anders moet.
Deze dag wilden we eens een langere tocht met rugzak maken op een tempo dat bij ons past, zonder rekening te hoeven houden met anderen. We wilden een etappe controleren van De Omloop en eens kijken hoe de nieuwe schoenen en zolen zich hielden. Beter gezegd hoe de voet en knie zich zouden houden bij de nieuwe schoenen en zolen.
Al met al wilden we er een nuttige dag van maken. En dat is gelukt.

Tocht

17 kilometer

Route

etappe De Omloop

Schoenen

Hanwag Canion wide 12,5

Een nuttige dag

Drie vliegen in één klap!

Het plan voor vandaag was om samen te genieten van een wat langere tocht bij mooi weer. Daarbij kwam dat ik wilde trainen om te wandelen met een volbepakte rugzak en mijn nieuwe schoenen en zolen eens wilde proberen onder die omstandigheden.

De tocht de we zouden lopen was snel gevonden, er moest nog een etappe van De Omloop worden aangepast. We liepen daarom van Drunen naar De Hasseltse kapel in Tilburg.

De tocht

Drunen – Tilburg

Op 3 oktober hadden Jos en ik al een verkenningstocht gemaakt van Drunen naar Tilburg. We waren van mening dat het gedeelte door De Brand gewijzigd moest worden om er ook in natte perioden door te kunnen lopen.

Dat liep anders.
Het gedeelte van de gedempte Zandleij naar Mariakapel aan de Schoorstraat te Udenhout was snel gevonden en aangepast.
De route kwam recht tegenover Eetcafé Boslust uit. Een mooie pleisterplaats.

Nat

De moeilijkheid kwam eerder, dat hadden we oktober niet voorzien. Maar toen was het natuurlijk ook extreem droog na die hete, warme zomer. Vanaf de Drunense Duinen kun je de Oude Bossche baan oversteken en dan zien hoe een droog landschap op enkele meters totaal veranderd in een nat landschap. De bovenstaande foto laat een mooi oud pad zien dat in noord-zuid richting door de Brand loopt en aansluit op een noord-zuid route door de duinen.
De onaangename verrassing zit aan het einde van dit pad. Daar kom je bij de voormalige loop van de Zandleij
Het hele gebied wordt opnieuw ingericht en de bedoeling is dat het gebied natter wordt en dat de Zandleij nog alleen plaatselijk water afvoert. De Zandkantse Leij zorgt dan voor afvoer van water uit het achterliggende gebied.

In hun ijver om het gebied nat te maken heeft men aan het einde van bovenstaand pad, naast de oorspronkelijke loop, ook circa 15 centimeter grond van het bestaande looppad afgehaald.Het resultaat is dat er over een lengte van circa 40 meter een fikse plas water staat en de weg is geblokkeerd. Je kunt er alleen door als je door het weiland en de rietkraag loopt. Wat volgens de regels niet mag en daar willen we ons graag aan houden.

Noord-zuid route afgesloten

Met pijn in het hart moeten we constateren dat hiermede een prachtige noord-zuid-route door De Brand is afgesloten en dat is erg jammer voor wandelaars.

Het gebied wordt niet natter of droger van de paar kubieke meter grond die hier weggehaald zijn en Brabants Landschap heeft naar onze mening hier niet goed gelet op het feit dat recreanten in de natuur nodig zijn. Alleen mensen die de natuur kennen, zullen die willen beschermen.

Jammer maar het kan niet anders, de doorsteek door De Brand moet uit De Omloop, we gaan een nieuwe oversteek maken door de Drunense Duinen en over een andere route door naar Tilburg.

Dat wordt een uitdaging, want nu gaan we door het grote open vlak van de duinen, het stuk dat het meest lijkt op de Sahara.

 

De uitrusting

Altijd naar je lijf luisteren!

Het laatste jaar heb ik geworsteld met hielspoor en een knieblesure. Hielspoor is meestal het gevolg van overbelasting, verkeerde houding, verkeerd schoeisel, noem maar op.

Een beweging die je al jaren doet, blijkt ineens niet meer te kunnen omdat je hielspoor hebt.

Met behulp van sportarts en fysiotherapeut kreeg ik de hielspoor redelijk onder controle, maar de knie bleef opspelen.

Altijd zelf nadenken

In januari heb ik het heft in eigen hand genomen en de goede raad van iedereen eens op een rijtje gezet.
De conclusie van mij was dat ik niet goed op mezelf gepast heb. Wat bedacht ik me?

Al mijn schoenen bleken erg afgesleten, waardoor mijn voet heel anders terecht kwam dat gepland toen mijn podozolen gemaakt werden. De schoenen waar ik zo lekker op gelopen heb de laatste jaren bleken eigenlijk een heel ander model te zijn geworden en dat had ik niet in de gaten. Daardoor heb ik mijn voeten vele honderdduizenden passen fout neergezet, geen wonder dat ze begonnen te protesteren.

Ik heb nieuwe schoenen gekocht, nieuwe podozolen laten maken en het probleem lijkt iedere dag minder te worden.

 Workshop Camino Comfort

Laatst heb ik een workshop bijgewoond van Camino Comfort, die gegeven werd door een sportfysiotherapeut.
Hij vertelde hele zinnige dingen over de gevolgen van één enkele aanpassing op de rest van je lichaam. Dat kan inhouden dat je bij je grote teen naar aanpassingen zoekt, maar dat in je heup gevolgschade is opgetreden, waardoor je steeds op de verkeerde plek zoekt.
In ga binnenkort nog eens met de fysiotherapeut praten.

Met dank aan Camino Comfort.  Als je op pelgrimsreis of lange afstandswandeling wilt gaan maken is deze organisatie een heel mooie bron van inlichtingen, kijk maar eens op hun site.

Hoe de test met rugzak en nieuwe schoenen is afgelopen?
Perfect, ik had wat spierpijn omdat ik lang zo’n zware rugzak niet gedragen had, maar mijn voet en mijn knie hebben zich uitstekend gehouden. Dat gaat steeds verder de goede kant op.

 

Genieten

Hoogtepunten als je wandelt

We willen graag op allerlei manieren de loftrompet steken over wandelen. Hoe goed het is voor lijf, leden en geest. 
Welke voordelen wandelen heeft als hulp bij het aannemen van een betere leefstijl en een aangename kwaliteit van leven.

Wij hebben samen en samen met de wandelaars uit de loopgroepen hele mooie en betekenisvolle wandelingen gemaakt en we nodigen iedereen uit met ons mee te doen.

Op 6 maart gaan we weer een verkenningstocht lopen van De Omloop, ga gerust mee als je denk een wandeling van ruim 15 kilometer aan te kunnen. Neem even contact op dan hoor je de details.

Inspiratie

Motivatie en Inspiratie

voor wandelaars

Loopgroepen

 

Meedoen in de loopgroepen geeft je wandelzekerheid.
Je weet dat de groep steeds gaat en geen excuus heeft.

Meer informatie

 

WandelFit

 

De uitdaging die je helpt meer te bewegen, te letten op je gedrag, je voeding en de rust die je nodig hebt.

Meer informatie

 

De Omloop

 

Altijd al eens willen gaan zwerven of juist heel devoot op pelgrimstocht? De Omloop leert je er alles over.

Meer informatie

 

gratis abonnement

Blijf op de hoogte van de wandelactiviteiten bij ons wandelcentrum

Programma mei 2019 Wandelcentrum Drunen Duinen

Mei 2019 Pluk de eerste lentemaand. Ook in deze maand wandelen.Na enige aarzeling door temperatuur en droogte is de kleur groen doorgebroken. Mei 2019 De natuur kleurt groen, wandel gezellig mee Het hele jaar door is het buiten geweldig, maar mei met zijn...

Lees meer

Wandelen en cultuur

Wandelen en cultuur     Schilderen en fotograferen op zandpaden De Brabantse zandpaden staan centraal in het nieuwe project 2019 van de Brabantse Hoeders. De Hoeders nodigen ook wandelaars uit mee te doen aan het project door een wedstrijd voor...

Lees meer

Trots wandelen

Wandelen met voldoening Wandelen met voldoening Een weekend wandelen. Afgelopen zaterdag waren we met een groepje bij de Bloesemtocht. Zondag liepen we met een groep wandelaars die onze duinen niet kennen de oversteek van de Klinkert in Drunen naar Bosch en Duin Loon...

Lees meer

Wij hebben genoten van deze tocht en nodigen je graag uit eens met ons mee te lopen.

Wandelen heeft zoveel voordelen, we vertellen het graag onderweg.

Frans en Corry Bergmans