Herinneren

Hier is het begonnen. Ik herinner me nog goed hoe ik als kleine jongen, geboren in Elshout, ieder jaar weer met grote belangstelling, keek hoe de Meimaand gevierd werd. Met processies, vlaggen, de schuts, de verkenners, bruidjes, bloemen en kaarsen.

De kapel uit mijn jeugd is vervangen door een groter bouwsel. Het pad erheen, dat door een schitterend natuurgebiedje liep dat ingeklemd zat tussen het spoor en de weilanden met kikkerslootjes is geofferd aan de welvaart en platgewalst door een ruilverkaveling.

Ik zal het Scheetspaadje en de Ummeloop nooit vergeten.

Het project dat ik in gedachten heb en waarvan deze herinneringen de eerste aanzet geven, noem ik daarom:

D’n Omloop

 

Je hoort er meer van als je abonnee wordt van onze gratis nieuwsbrief.

Observeren

 

De belangstelling in bedevaarten, in pelgrimeren, is altijd blijven sluimeren.

Als het kon werd in de Meimaand de kans waargenomen naar een van de vele Brabantse Mariakapellen te lopen of te fietsen.

Voor mij had dat niet zoveel met geloof en geloven te maken. Mijn geloof ben ik, zoals vele anderen, verloren in mijn puberteit.

Wat me wel bezig hield was het grote aantal mensen dat door de eeuwen heen hoop en troost gevonden heeft bij het ter bedevaart gaan.

Als je die stroom mensen gadeslaat, zie je dat geloof lang niet altijd de drijfveer voor een pelgrimage is. Maar bijna altijd er is een toewijding die mij ontroerd.

Ik ben geen socioloog en kan en wil dat niet duiden. Ik heb een veel mooiere manier gevonden om er aandacht aan te besteden.

Ik dompel me van tijd tot tijd onder in de stoet pelgrims. Pelgrims, mensen van alledag, die onderweg zijn met een doel.

In de Omloop maak ik je deelgenoot van mijn observaties.

Plannen

 

Voor mijzelf heb ik een allerleukst plan voor september 2018.

Ik ga, in mijn eentje, de Walk of Wishdom lopen.

Dat wil zeggen ik ga trainen en mijzelf voorbereiden om met rugzak, met daarin mijn huishouding voor één week, de tocht in september te gaan maken.
Totaal 136 kilometer in maximaal 8 dagen.

Daarnaast bestaat het plan om van 5 t/m 7 oktober een rugzakweekend te organiseren in Nrd Brabant.

Dit weekend wordt het sluitstuk van een cursus rugzakwandelen met de titel:

Pelgrimeren kun je leren
Pelgrim worden doe je zelf.

Herinneren

Toen wij in 2016 de Camino Frances liepen, waren we ervaren wandelaars. Omdat ik de laatste weken voor vertrek ziek was en we met sterfgevallen in de familie te maken hadden, was trainen met de rugzak er bij ingeschoten.

Dat hebben we gemerkt, voor mijn vrouw werd het te zwaar, we zijn toen overgestapt op bagagevervoer.

Maar onze voeten hielden zich perfect.

Observeren

Zoals dit stel zijn er veel te vinden op de caminos. Verkeerde schoenen en zere voeten, knieblessure. Strompelend verder.

Deze mensen hebben het nog redelijk voor elkaar, ze hebben redelijke schoenen als tweede paar, het stel schoenen dat ze gepland hadden voor de avonduren vervangt de wandelschoen.

Een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen. 

Plannen

Als wandeltrainer laat me dat natuurlijk niet los.

Omdat ik al een hele tijd bezig ben met het ontwikkelen van wandelcursussen en wandeltraining en ik pelgrimeren een warm hart toe draag, gaat een van de eerste cursussen over pelgrimeren, hiken of als je dat wilt gewoon rugzakwandelen.

Opgenomen onderdelen: online informatie, samen avondtrainingen houden, een rugzakweekend en samen een meerdaagse wandeltocht bouwen.

Je leert een tocht voor te bereiden, je leert hoe je moet trainen en we laten je ervaring opdoen.

Pelgrimeren kun je leren

Onder dit motto organiseer ik een rugzakwandeltraining waarvoor je vanaf 10 juli kunt inschrijven.

Via de onlinecursus krijg je informatie over trainen, uitrusting, navigatie en je weg vinden, over voeding en over allerlei mogelijkheden.

Via gezamenlijke trainingen gaan we wandelen en oefenen we wandeltechniek, maar gaan we ook op pad met de rugzak.
Je krijgt ook informatie over krachttraining.

In het weekend van 5 t/m 7 oktober maken we een trektocht van drie dagen door Midden Brabant.
Alles in het echt, je leert omgaan met je uitrusting, met de andere deelnemers en we zoeken een slaapplaats die je uit je comfortzone haalt.

Als prinses op de erwt leren we je wennen aan die erwt.

Tegelijk met de cursus kun je ook meedoen aan het samenstellen van een meerdaagse wandeltocht met uitgebreide trainingsmogelijkheden, dit project heet; De Omloop

Een Brabantse pelgrimstocht, maar je kunt het ook een hike of rugzakwandeling noemen.

De tocht zal globaal lopen van de Kapel van Onze Lieve Vrouwe te Elshout, naar de Hasseltse Kapel in Tilburg, naar de Mariakapel bij de Heilige Eik te Oirschot en vandaar naar de Mariakapel in de Sint jan te Den Bosch.

Wie wil kan inbreng hebben in de definitieve invulling, wie wil kan onderweg plekken inbrengen die zich lenen voor speciale aandacht. Deze aandachtsplekken mogen door de deelnemers en andere belangstellenden ingebracht worden met het verhaal en de emotie die aan die plekken beleeft wordt.

Die aandachtsplekken kunnen kapelletjes onderweg zijn waar jij een band mee hebt, maar ook een bankje of een boom op een speciale plek, waar je heerlijk kunt mijmeren of mediteren.

Plekken die je wel wilt delen met anderen als ze maar met eerbied behandeld worden en dat er  enige moeite voor gedaan moet worden om ze te bereiken.

De meerdaagse tocht komt beschikbaar als ebook.

Lijkt deelname aan dit project je wat? Ken je iemand die graag aan een project als dit zou willen meedoen? Reageer dan hieronder of stuur een mail via de contactpagina.

Dit project wordt mooier als we het samen doen en er met meer mensen aan werken.

Aan de cursus en het opzetten van de meerdaagse wandeling kunnen veel mensen meedoen.

De rugzakwandeling kan maar door twaalf belangstellenden worden gelopen. Daar geldt dat voor samen op pad gaan een maximale groepsgrootte is.