Inleiding

Elshout is mijn geboortedorp, ik heb er tot mijn vijftiende gewoond. Ben er naar school gegaan, heb er gespeeld en rondgestruind in de natuur en ben bij scouting geweest.
In Elshout was nooit zoveel te doen. Er was enige opwinding met de kermis, met carnaval en de intocht van Sinterklaas, maar daar bleef het wel bij. tenminste, op één maand na, de meimaand.

Tijdens de meimaand, en dan vooral op de zondagen, overstroomde “den Elshout” van mijn jeugd met pelgrims. Allemaal op bedevaart naar “De Wonderbare Moeder”, naar de Mariakapel en naar de mis.

De Mariakapel met bijbehorende weide met daarop een paar mooie kastanjebomen had een speciale aantrekkingskracht. Je kon er op verschillende manieren komen.
De meest voor de hand liggende weg was natuurlijk via de Kerkstraat en de Kapelstraat, maar er was nog een weg. In mijn ogen een veel mooiere.

Als je van het Pleintje, aan de Kerkstraat en het einde van de Schanswijk, langs de kolenboer naar achteren ging richting station, kwam je over het Scheetspaadje. Het paadje naar de Scheidingsstraat, toen algemeen aangeduid als De Scheet, kwam uit bij de veiling.
Vandaar liep in westelijke richting een pad door een in mijn herinnering schitterend natuurgebied, een smalle strook met bomen, struiken en treksloten met vis, kikkers en salamanders. Aan het begin en einde van het pad stonden zware granieten zuilen die verhinderden dat men met paard en wagen het gebied in ging.

Dat pad liep vanaf de veiling naar het westen, naar de Mariakapel. Halverwege kruiste het De Sticht, de weg naar Drunen.
Dit pad werd de Ummeloop genoemd, De Omloop.

Regelmatig liep ik via het Scheetspaadje, de Ummeloop naar de Mariakapel, om via de Kapelstraat en de Kerkstraat weer terug te keren naar het Pleintje en de Schanswijk, waar ik woonde.

Het Scheetspaadje, den Ummeloop, de Sticht en de hele natuur in het bijbehorende gebied zijn opgeofferd aan de ruilverkaveling en de daarmee ontstane economische ontwikkelingen. Noemen we dat niet eufemistisch welvaart? Het is een mooie herinnering.

Vanwege deze herinnering wil ik gaan werken aan De Omloop, een lange rondwandeling van de Mariakapel in Elshout, via de Hasseltse kapel in Tilburg, naar de Kapel van de Heilige Eik te Spoordonk, naar de Mariakapel in de Sint jan in Den Bosch weer terug naar de Mariakapel te Elshout.

Uitnodiging

Het is mijn bedoeling daar niet zo maar een wandeltocht van te maken, ik zou geen goede wandeltrainer zijn als ik het ontwerp van die tocht niet zou uitbreiden tot een mooi project, waar meer mensen aan mee kunnen doen, waarvan meer mensen in ieder geval iets kunnen leren.

Ik nodig daarom ook belangstellenden van harte uit aan het project mee te doen.

Nu is er alleen een idee, over een tijdje, misschien wel de volgende meimaand, is er een e-book met de uitgewerkte route.
Met uitgewerkte route bedoel ik een routebeschrijving, achtergrondinformatie van de kapellen en de omgeving waar ze zijn gebouwd, de reden waarom juist die plaats een bedevaartsoord is geworden, andere kapellen onderweg, overnachtingsmogelijkheden, openbaar vervoer naar etappepunten en wie weet wat nog meer.

De extra uitdaging is dat een en ander low budget moet worden opgezet, maar ook dat de tocht straks low budget te lopen is.
Dat vraagt creativiteit en kennis op veel gebieden en het lijkt me leuk om daar met een aantal mensen samen aan te werken.
De organisatiestructuur bedenken we als we weten wie en hoeveel mensen er mee doen.

Als jij mee wilt doen zou het leuk zijn als je jezelf aanmeldt via de reactiemogelijkheid onder aan dit blog. iedereen kan dan zien wie er mee doet, dat zal zeker inspireren. En houdt in gedachten dat iedere bijdrage, hoe klein ook gewaardeerd wordt. Hulp kan inhouden dat je etappes mee gaat verkennen, maar evengoed dat je op internet alle openbaar vervoer mogelijkheden uitzoekt. Of een hoofdstuk schrijft over een van de kapellen op de etappeplaatsen, of een stuk over kapellen die we onderweg passeren. Misschien weet je wel een mooie plek onderweg waarvan het de moeite waard is om er wat over te schrijven.

Publicatie gaan we verzorgen in blogberichten op deze site, die we later bundelen tot een e-book.