Thema wandeling

Op zondag 3 september, de eerste zondag van de maand, hebben we een wandeling gemaakt in het dal van de Beerze, een wandeling met het thema water.

We vertrokken om tien uur uit Spoordonk voor een wandeling van 12 kilometer.
Eerst was er uitleg over de loop van beken en hoe die in de recente geschiedenis door de mens zijn gevormd.
De hele natuur is een product van menselijk handelen, er is niet zoveel meer dat spontaan is ontstaan. Maar daar hoeft het niet minder mooi voor te zijn.

Trage Tocht

Soms ga ik het veld in en zoek zelf een mooie route om met een groep te lopen, maar het gebeurd meer en meer dat ik gebruik maak van internet om mooie tochten te vinden.
Ook dan is er weer een keuze te maken. Ik bekijk dan of ik een route gewoon overneem en zonder aanpassingen ga lopen, of ik besluit onderdelen van verschillende routes te combineren en zodoende een geheel nieuwe wandelroute te krijgen.

De route die we op 3 september liepen was een Trage Tocht, dat zijn complete tochten gemaakt door Rob Wolfs.
Zijn wandelingen gaan zoveel als mogelijk over onverharde paden gaan, in halfopen gebieden met een grote landschappelijke variatie.

Trage Tocht Spoordonk is zo’n tocht.

Ik besloot deze tocht ongewijzigd over te nemen.

 

Onderweg

Onderweg vindt je genoeg schitterende picknick plaatsen, bij de Viermannekesbrug zelfs overdekt.

Gezellig en apart is het terras en restaurant van Viskwekerij De Stroom. Op de Viermannekesbrug staat een bord hoe je er moet komen. Je kunt echter beter de route naar het eindpunt vervolgen, je komt dan vlak langs De Stroom en vindt eenzelfde bordje als op deze foto, maar je bent dan meteen in de achtertuin.

Ze serveren daar broodjes gerookte meerval. Zalig, zeker als je de prijs in ogenschouw neemt ( € 2,50 sept 2017).

Een goed alternatief is het restaurant van de Spoordonkse Watermolen..

Dal van de Beerze

De wandeling is een langgerekte route met enkele lussen langs de Beerze. Tijdens de wandeling is goed te zien hoe de natuur door mensenhanden gemaakt is en ook waarom.

Met een kronkelende en meanderende beek kan een boer niks, dus hij wil lange rechte waterafvoergoten. Maar ja, ook dat is niet houdbaar, want omdat waterberging in het landschap dan niet mogeljk is, verlangt het waterschap weer naar een “natuurlijkere indeling” van waterlopen.

Weten hoe ambtenaren over dit soort problemen schrijven?
Lees dan het rapport onder deze link.

 

VINDT JE DIT BERICHT INTERESSANT VOOR JE VRIENDEN?
OF KEN JE IEMAND DIE GRAAG MET ONS MEE ZOU DOEN?
DEEL ONS BERICHT OP DE SOCIALE MEDIA MET ONDERSTAANDE KNOPPEN.